


Soparnik. Monika, Chorwacja.
Nie umówiłyśmy się! Ale właśnie, kiedy sami podróżujemy po Bałkanach, Monika przygotowała dla nas soparnik. Kolejny wegański przepis w cyklu #weganizujemyświat. Gotowa na podróż do Chorwacji? Monika to rodowita Krakowianka. W Chorwacji zakochała się dosyć późno, ale...



Telcz – perełka UNESCO na Morawach. Czechy.
Czeski Telcz (Telč) zamieszkiwany przez 6000 osób leży dokładnie pośrodku drogi między Pragą a Wiedniem. Nie jest znana dokładna data powstania miasta, ale najstarszy budynek znajdujący się na starówce datuje się na początek XIII wieku. Miejscowość w 1992 roku...



Ciasto migdałowe möndlukaka. Agnieszka, Islandia.
A co powiesz na deser? Ciasto migdałowe möndlukaka prosto z Islandii przygotowała dla nas Agnieszka. To już kolejna odsłona cyklu #weganizujemyświat Agnieszka od 6 lat mieszka na północy Islandii. Psychicznie odpręża ją bieganie i gotowanie, a fizycznie dobra książka...



Taze Fasulye, fasolka w sosie. Wiola, Turcja.
#weganizujemyświat i tym razem z Kanady wracamy do Turcji! Ostatnio była turecka zupa, a tym razem będzie tradycyjna fasolka, którą można podawać z ryżem lub ulubioną kaszą. Wiola od ponad 5 lat mieszka w środkowej części Turcji. Zawodowo copywriterka, prywatnie żona,...



Trydent. Spacerkiem przez miasto.
Ile razy jadąc do Włoch mijałaś na swojej trasie Trento? My wiele. Bardzo wiele. W moich wyobrażeniach jednak Trydent nigdy nie był celem podróży. Trydent nigdy nie był nawet pomysłem na przerwę. Dlaczego nie Trydent? Nie wiem. Zakodowałam sobie w głowie, że to...



Curry. Wiola, Pakistan.
W kolejnym odcinku #weganizujemyświat będziemy stołować się po pakistańsku. Kuchnię pakistańską/indyjską Wiola poznała dzięki swojemu mężowi i tak metodą różnych prób i błędów nauczyła się gotować kilka potraw. Wiola mieszka w Kanadzie, w kraju, w którym kuchnie z...



Turecka zupa ezogelin çorbası. Magda, Turcja.
Razem z cyklem #weganizujemyświat tym razem wybieramy się w kulinarną podróż do Turcji. Zabiera nas tam Magda. Mieszkająca w regionie Egejskim, codziennie odkrywająca nowe twarze Turcji Polka. Od kilku lat ucząca też tureckiego innych zafascynowanych tych krajem...



Z wizytą w chińskiej restauracji.
O chińskim jedzeniu mogę mówić godzinami. Tęsknię za nim jak za niczym innym. Już przed wyprowadzką z Chin czułam, że tak będzie i mimo że moją ukochaną chińszczyznę, starałam się odwiedzać przed wyjazdem, tak często, jak tylko było to możliwe. Nie dało się jednak...



Wegański cranachan. Dominika, Szkocja.
Przepisem na przepyszny wegański cranachan, czyli szkocki deser podzieliła się z nami Dominika. Zapraszam na kolejną odsłonę cyklu #weganizujemyświat Dominika to rodowita Torunianka, która osiemnaście lat temu zamieniła toruńskie pierniki na szkockie owsiane...



Przepis na wegański tagine.
Przepis na wegański tagine. Składniki: 2 łyżki oliwy 200 g cebuli 150 g marchwi 150 g czerwonej papryki pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki kuminu łyżeczka wędzonej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 2 łyżki przecieru pomidorowego 500 ml bulionu...



Cześć,
jestem Martyna i zapraszam Cię do świata podróży, wegańskiej kuchni i życia w rytmie slow. Spotkasz mnie w towarzystwie Molly, Mei Mei i Milo – adopciaków z Szanghaju.