W kolejnym odcinku #weganizujemyświat będziemy stołować się po pakistańsku. Kuchnię pakistańską/indyjską Wiola poznała dzięki swojemu mężowi i tak metodą różnych prób i błędów nauczyła się gotować kilka potraw.
Wiola mieszka w Kanadzie, w kraju, w którym kuchnie z całego świata są praktycznie na „wyciągnięcie ręki”. Z wielu powodów kuchnia roślinna stała jej się bardzo bliska. Warzywa uwielbia pod każda postacią, a do tego plusem jest, jeśli szybko można coś z nich wyczarować.
Uwielbia podróżować – zwiedzać świat i poznawać nowe smaki. Zawsze najchętniej wraca do Wrocławia – swojego rodzinnego miasta. Uspokaja ją poranny spacer, dobra kawa, książki i pogaduszki do rana.
Dla mnie gotowanie musi być szybkie, najlepiej w jednym garnku i takie, które przygotuje w ciągu pół godziny. Oczywiście żartuję, ale długie godziny w kuchni są zdecydowanie nie dla mnie.
Curry z zielonym groszkiem i ziemniakami to danie, które bardzo często gotuję w Polsce. Kiedy pierwszy raz je zrobiłam, moi rodzice dosyć sceptycznie podeszli do moich wyczynów kulinarnych. Starali się zrobić wszystko, aby nie próbować mojego dzieła. Nie byli pewni tych trochę ostrzejszych smaków. Ale ta potrawa tak im zasmakowała, że teraz bardzo chętnie się nią delektują – kiedy jestem w domu, zawsze pytają, kiedy ją ugotuję.
Curry z zielnym groszkiem i ziemniakami
Składniki:
szklanka zielonego groszku (ugotowany lub z puszki)
2-3 średnie ziemniaki
mała cebula
2 pomidory (lub pomidory z puszki, najlepiej puree)
2 łyżki oleju
łyżka startego czosnku (może być pasta lub suszony)
łyżka startego imbiru (może być pasta lub suszony)
łyżeczka kurkumy
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonego kminku
1/2 – 1 łyżeczki płatków chilli
łyżeczka Garam Masala (mieszanka z czarnego pieprzu, kminku, kardamonu, goździków, szafranu, liści laurowych)
3-4 małe papryczki chilli (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kotkę. Cebulkę pokroić bardzo drobno. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki lub zrobić z nich puree. Podgrzać olej na patelni, dorzucić cebulkę i podsmażyć ok 2-3 min. (do złotego koloru). Dodać pomidory, smażyć przez ok. 1-2 min, dodać pokrojone ziemniaki oraz czosnek i imbir. Dolać trochę wody i podgotować przez 2 min. Wrzucić groszek oraz pozostałe przyprawy i zalać wodą tak, aby „przykryć” warzywa. Nie za dużo, bo zawsze można dolać więcej wody w razie potrzeby. W tym samym czasie, jeśli ktoś lubi bardziej pikantne dania, można dodać pokrojone papryczki chilli. Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 min lub do czasu, kiedy warzywa będą ugotowane. Podawać z ryżem, chlebkiem naan lub pitą.
Smacznego!