Szkocja pojawiła się już w naszym kulinarno-podróżniczym cyklu #weganizujemyświat. Wtedy było jednak na słodko. Mariola, dla odmiany, przygotowała dla nas danie obiadowe.
Mariola mieszka w pięknej Szkocji, gdzie deszcz pada poziomo, a lato trwa aż cały tydzień. Za to niesamowite widoki, prawie na każdym kroku, wynagradzają pogodę.
Zakochana w literaturze i dziennikarstwie, pracująca na swoją karierę w dużej, korporacyjnej firmie, gdzie o pisaniu można zapomnieć. Dlatego Klub Polki na Obczyźnie odgrywa dużą rolę w jej życiu. Uwielbia czytać książki, a w szczególności mistrza horroru, Stephena Kinga. Kiedy czyta innych autorów zawsze tęskni za swoim ulubionym pisarzem.
Uwielbia muzykę i dobry film. „Titanica” oglądała conajmniej 25 razy. Za każdym razem płacze – inaczej nie umie. Kocha zwierzęta, a szczególnie swojego małego szaleńca – Wilsona. Fascynują ją podróże. I te małe i te duże. Marzycielka, która chciałaby mieć mnóstwo czasu, żeby przeczytać wszystkie książki ze swojej biblioteki. Będzie ich jakieś 300. Reszta na liście.
Czy każdy Szkot lubi haggis?
A czy Polacy lubią pierogi? No tak!
I co to w ogóle jest to słynne haggis? Oryginalne haggis zrobione jest z podrobów owczych, zazwyczaj wątroby, serca i płuc. To wszystko jest wymieszane z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszyte i duszone z owczym żołądku. Brzmi apetycznie? Dla mnie nie.
Dlatego przedstawię Wam wersję wegańską, na którą trudno się nie skusić mieszkając w Szkocji.
Wegańskie haggis.
Składniki:
- 1 średnia, biała cebula
- 2 średnie marchewki
- 8 średnich pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 140 g soczewicy (czerwona, zielona, co macie w domu)
- 100 g kaszy gryczanej
- 50 g płatków owsianych
- 30 g orzechów laskowych
- 700 ml bulionu warzywnego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka sosu sojowego
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w bulionie warzywnym według wskazówek na opakowaniu. Ugotuj do miękkości, ale uważaj, żeby się nie rozgotowała. Pieczarki, marchewkę, cebulę i orzechy drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na rozgrzaną patelnie wlej łyżkę oliwy z oliwek i lekko podsmaż wszystkie posiekane warzywa. Odstaw warzywa na półmisek i wrzuć na tą samą patelnie płatki owsiane i kaszę gryczaną. Trzymaj na patelni do momentu, aż się delikatnie podsmażą, cały czas mieszając. Do kaszy i płatków dodaj warzywa, ugotowaną soczewicę i orzechy. Wszystko razem wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i solą. Dodaj do całości pozostały bulion i duś pod przykryciem, aż wyparuje i mieszanka stanie się bardziej gęsta.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C. Ugotowaną kaszę z warzywami przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Piecz przez 20 minut, a następnie zdejmij folię i piecz przez jeszcze 10 minut. Gotowe!
Tradycyjne haggis serwuje się z puree z ziemniaków (tatties) oraz neeps, czyli puree z pietruszki. Ale można również dodać do niego wegański sos kremowy z whiskey. Ale to przepis już na inną okazję.