Przejdź do przepisu na wegańską kalafiorową z ryżem

Miesiąc.

Minął właśnie miesiąc w naszym nowym domu na wschodzie Niemiec. Uwielbiam to, wiesz? Odkrywanie nowych miejsc, nowe spożywcze, targ w Polsce, nowi sąsiedzi, nowe trasy spacerowe. Cisza. Nadal nie mogę uwierzyć, że na osiedlu z wielkiej płyty mam więcej spokoju niż w naszym domu pod lasem. Że pieski są grzeczniejsze, spokojniejsze i przyjemniej się z nimi spaceruje. 

Kulinarne lenistwo

Dopadło mnie też kulinarne lenistwo. Otacza mnie ogrom sklepów, nie muszę więc za dużo gotować. W każdym z nich czai się wołające mnie z lodówki wegańskie jedzenie – a to pasta do chleba, smakowe tofu, parówki czy wegańska zupka z Biedry. Wymieniać by można bez końca. Uśmiecham się na każdą myśl o kolejnej wyprawie na zakupy. 

Nie pamiętam, kiedy robiłam sama jakąś pastę do chleba, tzn. wiem, że nie robiłam jeszcze żadnej w nowym domu. Bo wszystko mam podane na tacy. Będę się mobilizować, bo jednak te domowe mają zdecydowanie lepszy skład. Narazie jednak chłonę wszystko, testuję i korzystam ile wlezie.

Wegańska kalafiorowa z ryżem
wegańska kalafiorowa z ryżem

Gotowanie na kolanie.

Gotuję na kolanie. Na obu właściwie. Moje tło do zdjęć służy aktualnie za główny blat w kuchni. Na nim też stoi nasza mała kuchenka. Wszystko położone jest na żółtym, metalowym krzesełku.

Ale życie w vanie przyzwyczaiło nas do gotowania w małej przestrzeni. Dajemy więc radę. Ostatnio jedliśmy wegańską zupę kalafiorową z ryżem.

Wegańska kalafiorowa z ryżem.

Wegańska kalafiorowa z ryżem

Składniki:

2 łyżki oliwy

250 g cebuli

120 g marchwi

400 g ziemniaków

800 g kalafiora

20 g natki pietruszki

100 g ryżu

2 l bulionu warzywnego

200 ml mleka kokosowego

sól, pieprz

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego

Przygotowanie:

Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę. Po 2 minutach dodaj startą na dużych oczkach marchew. Smaż kolejne 2 minuty. Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, podzielony na różyczki kalafior, ryż oraz posiekaną natkę. Smaż razem przez chwilę, a następnie zalej bulionem. Gotuj przez ok. 20 minut aż warzywa i ryż będą miękkie. Dolej mleko kokosowe. Dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sosem sojowy oraz octem ryżowym. 

Course: zupa
Author: Martyna

Pomysły na wegańskie zupy.