Vegeviking, prostota w każdym wydaniu.
Z upalnej Chorwacji przenosimy się do chłodniejszej Skandynawii. Tym razem, w cyklu #weganizujemyświat, do świata lukrecji zabierze nas Aneta.
Z urodzenia warszawianka. Po przeprowadzce najczęściej bywa w Gdańsku i uwielbia ten rejon m.in. za możliwość przebierania w ofertach restauracyjnych. Od kilku lat zamieszkuje jedno z najpiękniejszych miast w kraju fiordów. Ålesund, położone w środkowej Norwegii, nazywane secesyjna perłą, otoczone zarówno przez fiordy, jak i góry (uznawane za Alpy norweskie, Sunnmørsalpene). Urzeka widokami, przyciągając podróżników z całego świata. Prawie codziennie w okresie letnim wychodząc przed dom, mam okazje oglądać morskie olbrzymy jakimi są statki wycieczkowe pełne zaciekawionych turystów. Największe na świecie ognisko zrobione z palet? W Polsce świętując Noc Św. Jana puszczamy wianki, w Norwegii tego dnia rozpalają ogniska. To budowane co roku w Ålesund zostało wpisane do księgi Rekordów Guinnessa.
Kuchnia norweska charakteryzuje się prostotą, zarówno składników jak i smaku.
Skandynawia jest zakochana w… lukrecji.
Prawdopodobnie ze względu na swoje właściwości zdrowotne, lukrecja zawitała na stałe do kuchni nordyckiej. Cukierki, czekoladki, gumy do żucia, masła orzechowe, a nawet sosy do pizzy – lukrecja to celebrytka wsród dodatków. Mamy kilka odmian lukrecji. Przykładowo słodka. Jej wersja z białą czekoladą i maliną jest przyzwoita w smaku. Słonej nie ruszę.
Jaka kuchnia taki przepis. Daktyle w pudrze lukrecjowym to must have w okresie świątecznym.
Daktyle w pudrze lukrecjowym
Składniki:
1 łyżeczka lukrecji w proszku (lub kakao)
100 g daktyli bez pestek
Przygotowanie:
Daktyle namoczyć i osuszyć. Do słoika wsypać łyżeczkę lukrecji (ew. kakao) i daktyle. Wymieszać. Udekorować masłem orzechowym i migdałami. Banalna przekąska gotowa.
Nie każdy jest fanem lukrecji, jak również nie każdy powinien ją spożywać. Unikać rośliny powinny osoby z nadciśnieniem. Wypłukuje ona także potas z organizmu (ale polecam zapoznać się z jej możliwościami).
Dla tych, co o smaku czarnego żelka Haribo nawet nie śmią pomyśleć, mam przepis na owsiankę z ryżem. Owsianka to jedno z tradycyjnych śniadań norweskich. Szczególną popularnością cieszy się w okresie zimowym. Z daniem tym związane są rożne legendy, a dzieci w szkole śpiewają o nim piosenki.
Risegrøt
Składniki:
100 g ryżu
400 ml wody
1 łyżka cukru lub słodzika
300 ml mleka roślinnego np. migdałowe
1/4 łyżeczki soli
Do podania:
cynamon
margaryna wegańska
Przygotowanie:
Najodpowiedniejszą odmianą ryżu, będzie biała okrągłoziarnista, która zawiera najwięcej skrobi. Im bardziej się klei, tym lepsza konsystencja owsianki.
Ryż płuczemy kilkakrotnie. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy 15 min na małym ogniu często mieszając. Ryż pochłonie wodę. Dodajemy mleko roślinne i kontynuujemy gotowanie przez 25 min., nadal często mieszając, doprawiamy szczyptą soli, słodzimy wedle uznania. Odstawiamy na chwile. Przekładamy do miseczki dodajemy cynamonu i margaryny.
Smacznego!
Fot. www.meny.no