#weganizujemyświat i tym razem z Kanady wracamy do Turcji! Ostatnio była turecka zupa, a tym razem będzie tradycyjna fasolka, którą można podawać z ryżem lub ulubioną kaszą.

Wiola od ponad 5 lat mieszka w środkowej części Turcji. Zawodowo copywriterka, prywatnie żona, mama dwóch wspaniałych dziewczyn w multi-kulti rodzinie. Pasjonatka wszystkiego, co jest związane z kawą segmentu speciality – ziarna, sprzęty, akcesoria i metody parzenia. Uwielbia pikniki za miastem. Znajdziesz ją na Instagramie.

Taze Fasulye

Taze Fasulye, czyli dosłownie tłumacząc świeża fasolka, to jeden z pierwszych domowych obiadów, jakie zjadłam po przeprowadzce do Turcji. I chociaż typowe potrawy kuchni tureckiej gotuję rzadko, tak w sezonie taze fasulye pojawia się na stole przynajmniej raz na dwa tygodnie. Pyszny, szybki i jednogarnkowy obiad. Do przyrządzenia tej potrawy używa się popularnej w Turcji odmiany zielonej fasoli, ale z powodzeniem można wykorzystać zieloną fasolkę szparagową.

Taze Fasulye, fasolka w sosie pomidorowym.

Składniki: 

● 0,5 kg świeżej lub mrożonej fasolki 

● 1-2 cebule 

● 3-4 pomidory 

● 1 czubata łyżka salça (pasta pomidorowa) lub przecieru pomidorowego

● 750 – 1000 ml wody 

● 2 łyżki oleju 

● sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie: 

Fasolkę umyć i pokroić (połamać) na mniejsze części, cebulę pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. 

W dużym garnku przez 2-3 minuty podsmażyć na oleju cebulę. Następnie dodać przecier pomidorowy i odrobinę wody, aby wszystko dokładnie rozmieszać. 

Do cebuli z przecierem dodać fasolkę, wymieszać i smażyć przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. 

Do garnka wrzucić pokrojone pomidory, wymieszać, zostawić na kilka minut. Całość zalać wodą, zagotować. Na bardziej gęsty sos wystarczy około 750 ml wody. Na potrawę bardziej wodnistą około 1 litra. Wodę można dolewać według preferencji w trakcie gotowania. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować na mniejszym ogniu aż fasolką zmięknie. Podawać z kaszą lub ryżem na sypko.

 

Smacznego!