Bratysława i nasze podróżnicze frustracje
Wspomnień czar... Kiedy jeszcze na moim poprzednim blogu pisałam post o Bratysławie, wspominałam to miejsce z lekkim żalem i tęsknotą. Wtedy bowiem udało mi się spędzić tam jedynie kilka godzin i to po ciemku. Bratysława zachwyciła mnie wówczas swoim urokiem....
Wegańska restauracja Bhajan Cafe w Rydze
Ryga po wegańsku? Da się? Pewnie, że tak! I to jak smacznie się da! Podczas mojej podróży po krajach bałtyckich udało mi się odwiedzić kilka wegańskich miejsc. Miałam szczęście i dania w większości z nich były bardzo smaczne. Jedną z restauracji, która tak pysznie...
Sałatka z pieczonymi ziemniakami
Wyobraź sobie... Pyszne, pieczone w piekarniku ziemniaki o chrupiącej skórce, do tego ciepłe pieczarki i czerwona papryka. Wszystko to ułożone na twojej ulubionej sałacie i polane prostym i pysznym dressingiem. W moim przypadku na rukoli, ale możesz zdecydować się na...
Planowanie posiłków krok po kroku
Planowanie w rytmie slow... Planowanie posiłków to nie tylko oszczędność pieniędzy i czasu. Dzięki temu możesz bez stresu i ze spokojną głową przejść przez swój kulinarny tydzień. Nie zapomnij, że w taki sposób oszczędzasz także jedzenie. Masz okazję na spokojnie...
Plaża dla psów na Lazurowym Wybrzeżu
Côte d'Azur... Czy udało ci się odwiedzić już kiedyś Lazurowe Wybrzeże? Jeśli tak, to czy chcesz tam wrócić? Pytam, bo ja chcę - zawsze. Kiedy zadajemy sobie w domu pytanie „dokąd tym razem?”, Côte d'Azur jest u mnie zawsze pierwszą odpowiedzią. Niestety, jeżeli...
Rajskie plaże na wyspie Mauritius
Jak wyglądają plaże na Mauritiusie? Pewnie nie raz przeglądając internet udało ci się trafić na zdjęcia wspaniałych plaż. Biały piasek, błękitna woda, palmy... Wiesz o czym mówię? Jestem przekonana, że niektóre z tych grafik były właśnie z Mauritiusa. Byłam,...
Wegańska restauracja Tökmag w Budapeszcie
Czy weganin naje się w Budapeszcie? Weganin naje się w każdym mieście. Tak myślę. A w Budapeszcie się nawet napije. Zupy. Z kubka. Na wynos! Pierwszy raz spotkałam się z takim patentem podawania zupy. I jak widzisz, podbił on moje serce. Sprawił mi tyle radości, że...
Kokosowy dahl z czerwonej soczewicy
Tekst wprowadzający i przepis pochodzą z książki Magdaleny Pieńkos „Kuchnia wegańska”. Zachowałam oryginalną pisownię tekstu. Zobacz moją recenzję „Kuchni wegańskiej”. Dahl to pochodzące z Azji aromatyczne i zawiesiste danie, coś w pół drogi pomiędzy zupą i gulaszem....
Kuchnia wegańska – recenzja książki
Kiedy nie wiesz, co przygotować do jedzenia... ...sięgnij po książkę Magdy Pieńkos „Kuchnia wegańska”. I wiedz, że na którejś z kartek tej pozycji znajdziesz inspirację... Przedstawiam ci moją, na tę chwilę ulubioną, książkę kucharską. O niebieskich migdałach......
Cześć,
jestem Martyna i zapraszam Cię do świata podróży, wegańskiej kuchni i życia w rytmie slow. Spotkasz mnie w towarzystwie Molly, Mei Mei i Milo – adopciaków z Szanghaju.