Pasta do chleba z curry. Przejdź do przepisu.

Przechodząc na weganizm najtrudniej jest znaleźć coś, czym można posmarować pieczywo. W sklepach króluje hummus w różnych smakach lub pasztety i wędliny o wątpliwej zawartości. W razie czego – jak najbardziej. Na co dzień – niekoniecznie.

Zmiksować i rzucić na chleb można niemal wszystko, a i tak wydaje się, że pasty do chleba to najtrudniejsza część weganizmu.

pasta do chleba z curry

Dziś przychodzę do ciebie z pastą do chleba z curry.

Nic zaskakującego – będzie łatwo, pysznie i ekspresowo.

Pasta do chleba z curry

Pasta do chleba z curry
Total Time
20 mins
 

Składniki:

4 łyżki oliwy

100 g cebuli

180 g czerwonej papryki

2-3 łyżeczki przyprawy curry

pół łyżeczki mielonego kardamonu

5 cm świeżego imbiru

pół łyżeczki ostrej papryki

łyżka koncentratu pomidorowego

puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu)

50 ml wody

łyżka sosu sojowego

łyżka soku z cytryny

sól

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę. Smaż ok. 4 minuty następnie dodaj pokrojoną paprykę. Smaż kolejne kilak miut i dodajposiekany imbir wraz z resztą przypraw. Wymieszaj dobrze i dorzuć ciecierzycę. Zmiksuj. Dolej wodę (więcej lub mniej, w zależności jaką konsystencję preferujesz). Dpraw solą, sosem sojowym i sokiem z cytryny.

Course: pasta
Author: Martyna

Na moim blogu znajdziesz też pomysły na inne wegańskie pasty do pieczywa.