Przechodząc na weganizm najtrudniej jest znaleźć coś, czym można posmarować pieczywo. W sklepach króluje hummus w różnych smakach lub pasztety i wędliny o wątpliwej zawartości. W razie czego – jak najbardziej. Na co dzień – niekoniecznie.
Zmiksować i rzucić na chleb można niemal wszystko, a i tak wydaje się, że pasty do chleba to najtrudniejsza część weganizmu.
Dziś przychodzę do ciebie z pastą do chleba z curry.
Nic zaskakującego – będzie łatwo, pysznie i ekspresowo.
Pasta do chleba z curry



Składniki:
4 łyżki oliwy
100 g cebuli
180 g czerwonej papryki
2-3 łyżeczki przyprawy curry
pół łyżeczki mielonego kardamonu
5 cm świeżego imbiru
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżka koncentratu pomidorowego
puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu)
50 ml wody
łyżka sosu sojowego
łyżka soku z cytryny
sól
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę. Smaż ok. 4 minuty następnie dodaj pokrojoną paprykę. Smaż kolejne kilak miut i dodajposiekany imbir wraz z resztą przypraw. Wymieszaj dobrze i dorzuć ciecierzycę. Zmiksuj. Dolej wodę (więcej lub mniej, w zależności jaką konsystencję preferujesz). Dpraw solą, sosem sojowym i sokiem z cytryny.
Na moim blogu znajdziesz też pomysły na inne wegańskie pasty do pieczywa.