Przejdź do przepisu

Idzie jesień, a może nawet już przyszła. Poranki są chłodne i ciemne. Dzisiaj pada deszcz.

O dziwo, choć zdecydowanie jestem fanką lata, nie zasmuca mnie to. W tym roku nawet cieszę się z jesieni. Mam poczucie, że zwolnię po tym cudownym, aczkolwiek niezwykle szalonym lecie, podczas którego tak wiele się działo. Moje wspomnienia lata możesz przeczytać tutaj.

Jesienna chwila dla siebie

Mam wreszcie czas sięgnąć po książkę i spędzić czas na kanapie oglądając film lub przytulając się po prostu do ekipy. Nasze lato też było slow, jednak w tym czasie w życiu dzieją się inne slow rzeczy. Dużo jesteśmy poza domem, dużo spotykamy się z innymi.

Jesień to dla mnie czas spowolnienia. Zanurzenia się w łóżku w ponury dzień. Otulenia się kocem, swetrem czy szalem.

Jesień jest za oknem, ale w kuchni to inny sposób gotowania. Fasolkę szparagową i letnie sałatki z wielką przyjemnością zamieniam na treściwe dania jednogarnkowe. Lemoniadę zamieniam na ciepłą herbatę.

Zachęcam cię do zajrzenia do mojego postu z ubiegłego roku, w którym podrzucam 10 rzeczy, które musisz zrobić jesienią. Mam nadzieję, że to pozwoli ci zwolnić w pędzącej codzienności.

A dziś zapraszam na zupę. Treściwą wegańską zupę z soczewicą i batatem.

Zupa z soczewicą i batatem.

Zupa z soczewicą i batatem.

Składniki:

cebula

łyżka oliwy

200 g batatów

100 g marchewki

łyżeczka kurkumy

3 ząbki czosnku

2 liście laurowe

3 suszone pomidory

150 g czerwonej soczewicy

1 l bulionu

sól, pieprz

sok z cytryny

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj i podsmaż w garnku na łyżce oliwy. Bataty i marchewkę pokrój w kostkę, wrzuć do cebuli i podduś. Dopraw kurkumą, posiekanym czosnkiem, liściem laurowym i pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. Po chwili dodaj przepłukaną soczewicę i całość zalej bulionem. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 30 minut (aż warzywa będą miękkie). Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.


Zupa z soczewicą i batatem
Prep Time
20 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
50 mins
 

składniki:

cebula

łyżka oliwy

200 g batatów

100 g marchewki

łyżeczka kurkumy

3 ząbki czosnku

2 liście laurowe

3 suszone pomidory

150 g czerwonej soczewicy

1 l bulionu

sól, pieprz

sok z cytryny

przygotowanie:

Cebulę posiekaj i podsmaż w garnku na łyżce oliwy. Bataty i marchewkę pokrój w kostkę, wrzuć do cebuli i podduś. Dopraw kurkumą, posiekanym czosnkiem, liściem laurowym i pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. Po chwili dodaj przepłukaną soczewicę i całość zalej bulionem. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 30 minut (aż warzywa będą miękkie). Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.

Course: zupa
Author: Martyna

Inne wegańskie zupy znajdziesz tutaj.