wegańska zupa z soczewicy

Trochę się zdziwiłam

W weekend poparzyłam sobie nogę od słońca, bo zagapiłam się i dałam się pochłonąć lekturze. Mimo filtra, zaczerwienione wnętrze kolana pobolewa do tej pory. A wczoraj? I dziś? Znów wypadałoby wyciągnąć z dna szafy te ciepłe szale i rękawiczki, by palce nie truchlały od zimna podczas porannych spacerów z futrami. Uszy na pewno też wdzięczne byłyby za czapkę…

A wszystkiemu ponoć winna Zimna Zośka

Przychodzi co roku, w połowie maja, a dokładniej 15 dnia miesiąca. Zimnej Zośce towarzyszą Zimni Ogrodnicy, którzy zjawiają się kilka dni wcześniej i to właśnie oni przynoszą nam aurę, którą widzimy aktualnie za oknem. Pankracy, Serwacy i Bonifacy niosą ze sobą deszcz i chłód, które niekoniecznie podobają się naszym zewnętrzynym, skrzętnie sadzonym w wiosennym słońcu kwiatom. To okres niżu arktycznego, który robi sobie psikusa w czasach, kiedy wydawałoby się, że wyż zadomowił się już na dobre. Zjawisko to możemy obserwować w całej środkowej Europie. Po dniu św. Zofii, czyli po 15 maja wszystko powinno wrócić do normy. Trochę cierpliwości więc, choć nie ukrywajmy, w tym roku chyba wszyscy cieszymy się z odrobimy deszczu. Susza daje się naszej ziemi ostatnio nieźle we znaki. 

Nie dziwię się jednak, że w poniedziałkowej ankiecie wygrała właśnie ciepła zupa. Wegańska zupa z soczewicy. Na słoneczne sałatki przyjdzie jeszcze czas, a teraz wraz z ostatnim powiewem zimy, trzeba się jeszcze rozgrzać porządną zupą. Najlepiej. 

Wegańska zupa z soczewicy

wegańska zupa z soczewicy

Składniki:

150 g cebuli

duży ząbek czosnku

150 g marchwi

150 g czerwonej papryki

łyżka oleju

230 g brązowej soczewicy

2 łyżki przyprawy curry

puszka mleka kokosowego

1 l bulionu 

sok z cytryny

sól, pieprz

natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj. Marchew i paprykę pokrój w kostkę. Wszystko wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem. Soczewicę przepłucz i dodaj do warzyw, dosyp curry. Smaż razem przez ok. 5 minut. Następnie zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Przykryj i gotuj aż warzywa i soczewica będą miękkie (ok. 25 minut). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odłóż na bok trochę zupy, a resztę zmiksuj w zależności, jaką konsystencję lubisz. Wlej z powrotem do garnka. Dodaj do smaku sok z cytryny, a przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.


Wegańska zupa z soczewicy
Prep Time
15 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
45 mins
 

Składniki:

150 g cebuli

duży ząbek czosnku

150 g marchwi

150 g czerwonej papryki

łyżka oleju

230 g brązowej soczewicy

2 łyżki przyprawy curry

puszka mleka kokosowego

1 l bulionu

sok z cytryny

sól, pieprz

natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj. Marchew i paprykę pokrój w kostkę. Wszystko wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem. Soczewicę przepłucz i dodaj do warzyw, dosyp curry. Smaż razem przez ok. 5 minut. Następnie zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Przykryj i gotuj aż warzywa i soczewica będą miękkie (ok. 25 minut). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odłóż na bok trochę zupy, a resztę zmiksuj w zależności, jaką konsystencję lubisz. Wlej z powrotem do garnka. Dodaj do smaku sok z cytryny, a przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.

Course: zupa
Author: Martyna


Inna wersja zupy z soczewicą.