Leczo z ananasem to kolejny przepis, który od dłuższego czasu pojawia się na naszym stole. Albo inaczej – pojawiał się, a potem o nim zapomniałam.
Odkurzyłam go specjalnie na live z Hanką. Nie wiem czy wiesz, ale raz w miesiącu zapraszam na live na Instagramie kogoś wyjątkowego i tak sobie razem gotujemy, i plotkujemy w kuchni.
Plecak i walizka
Hanka to w ogóle jest petarda! Ta szalona kobieta przeszła sama wyrzeże Bałtyku, od Świnoujścia po Hel (350 km!), a teraz śmignęła sobie sama Szlakiem Orlich Gniazd. Nie sposób wymienić wszystkich jej szalonych pomysłów. Napisała dwa ebooki, nagrywa podcasty, filmiki, podróżuje, remontuje dom i jeszcze jest do tego wszystkiego chyba zawsze uśmiechnięta i pełna energii.
Ostatnio pojechała na stopa do Włoch, gdzie miałyśmy wielką przyjemność poznać się wreszcie osobiście! Teraz już jest we Francji.
Ale, wracając do live i do naszego przepisu…
Myślałam (choć teraz stwierdzam, że gdzie ja miałam głowę…), że cały live zajmie nam trochę ponad godzinę, ale pokrojenie ananasa i papryki zajęło nam wieki. Brzuch bolał mnie od śmiechu i co chwila zatapiałam się w kolejnej podróżniczej historii.



Powspominałyśmy też Azję! Każda z nas miała całkiem podobne doświadczenia, dlatego w sumie gadać mogłybyśmy chyba bez końca…
Ale leczo się w końcu ugotowało i przyszedł czas na rozłąkę.
Jeśli nie znasz tej dziewczyny, to szybko nadrabiaj zaległości, bo przy niej nie można się nudzić.
A ja zostawiam cię z przepisem na leczo z ananasem.



Składniki:
2 łyżki oleju
100 g cebuli
2 ząbki czosnku
500 g papryki (różne kolory)
500 g cukinii
500 g ananasa
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka oregano
400 ml bulionu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż posiekaną w kostkę cebulę i czosnek (przez ok. 2-3 min). Następnie dorzuć pokrojone w kostkę warzywa. Po 2 min. dodaj koncentrat pomidorowy, oregano oraz wlej bulion. Całość gotuj pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj ze świeżym pieczywem bądź ugotowanym ryżem.
Szukasz inspiracji na obiad?
Zajrzyj do mojego e-booka kulinarnego – znajdziesz w nim sporo smacznych i szybkich wegańskich przepisów. Smacznego!
- E-BOOK- Gotuj z Martyną27,90 zł