Przejdź do przepisu

Leczo z ananasem to kolejny przepis, który od dłuższego czasu pojawia się na naszym stole. Albo inaczej – pojawiał się, a potem o nim zapomniałam. 

Odkurzyłam go specjalnie na live z Hanką. Nie wiem czy wiesz, ale raz w miesiącu zapraszam na live na Instagramie kogoś wyjątkowego i tak sobie razem gotujemy, i plotkujemy w kuchni.

Plecak i walizka

Hanka to w ogóle jest petarda! Ta szalona kobieta przeszła sama wyrzeże Bałtyku, od Świnoujścia po Hel (350 km!), a teraz śmignęła sobie sama Szlakiem Orlich Gniazd. Nie sposób wymienić wszystkich jej szalonych pomysłów. Napisała dwa ebooki, nagrywa podcasty, filmiki, podróżuje, remontuje dom i jeszcze jest do tego wszystkiego chyba zawsze uśmiechnięta i pełna energii. 

Ostatnio pojechała na stopa do Włoch, gdzie miałyśmy wielką przyjemność poznać się wreszcie osobiście! Teraz już jest we Francji.

Ale, wracając do live i do naszego przepisu…

Myślałam (choć teraz stwierdzam, że gdzie ja miałam głowę…), że cały live zajmie nam trochę ponad godzinę, ale pokrojenie ananasa i papryki zajęło nam wieki. Brzuch bolał mnie od śmiechu i co chwila zatapiałam się w kolejnej podróżniczej historii.

Powspominałyśmy też Azję! Każda z nas miała całkiem podobne doświadczenia, dlatego w sumie gadać mogłybyśmy chyba bez końca…

Ale leczo się w końcu ugotowało i przyszedł czas na rozłąkę. 

Jeśli nie znasz tej dziewczyny, to szybko nadrabiaj zaległości, bo przy niej nie można się nudzić.

A ja zostawiam cię z przepisem na leczo z ananasem.

Wegańskie leczo z ananasem

Składniki:

2 łyżki oleju 

100 g cebuli

2 ząbki czosnku 

500 g papryki (różne kolory)

500 g cukinii

500 g ananasa

3 łyżki koncentratu pomidorowego

łyżeczka oregano

400 ml bulionu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na oliwie podsmaż posiekaną w kostkę cebulę i czosnek (przez ok. 2-3 min). Następnie dorzuć pokrojone w kostkę warzywa. Po 2 min. dodaj koncentrat pomidorowy, oregano oraz wlej bulion. Całość gotuj pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut). Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Podawaj ze świeżym pieczywem bądź ugotowanym ryżem. 

Author: Martyna

Szukasz inspiracji na obiad?

Zajrzyj do mojego e-booka kulinarnego – znajdziesz w nim sporo smacznych i szybkich wegańskich przepisów. Smacznego!