
Kiedy wpada mi do głowy pomysł, najczęściej bardzo szybko przechodzę do jego realizacji. Tak było, kiedy w pewien poranek pomyślałam o gotowaniu live. Ale nie sama. Bo sama gotowałam już wcześniej i nie było tej mocy, o której marzyłam. Chciałam zaprosić do siebie kogoś, na kuchenne pogaduchy. Pokazując przy okazji, że kuchnia wegańska nie jest skomplikowana!
Na pierwszy ogień poszła Kasia. Szałka moja kochana, najlepsza psia trenerka. Czarodziejka. Kasia twierdzi, że nie umie w kuchnię, ale to wcale nie jest prawda.
Machała nożem równo ze mną trajkocząc, jak tylko ona potrafi i nie odcinając sobie przy tym palca. Trochę tylko jej batat (można użyć zamiast dyni) nie chciał się gotować w tempie mojej dyni, ale danie w końcu się udało i podobno nawet było zjadliwe.
Tzn. kiedy ja robię je w swojej kuchni to wiem, że jest zjadliwe, bo to jedno z fajniejszych curry, które lądują na naszym stole. Ale Kasia mówiła, że też wyszło super.
Jak zwykle wegańsko, łatwo i smacznie.
Zapraszamy razem z Kasią na nasze wegańskie curry z dynią (lub batatem).



Wegańskie curry z dynią i nerkowcami
Składniki:
60 g cebuli
2 łyżki oleju
3 łyżeczki zielonej pasty curry
puszka mleka kokosowego (400 ml)
600 g dyni (może być batat)
300 g fasolki szparagowej
2 łyżki sosu sojowego
łyżka soku z limonki
100 g nerkowców
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj pastę curry i dokładnie ją rozprowadź. Wlej mleko kokosowe oraz pokrojoną w kostkę dynię i pokrojoną w kilkucentymetrowe kawałki fasolkę szparagową. Gotuj wszystko ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dolej sos sojowy i sok z limonki. Na koniec wrzuć uprażone na suchej patelni orzechy. Podawaj z ryżem.



Składniki:
60 g cebuli
2 łyżki oleju
3 łyżeczki zielonej pasty curry
puszka mleka kokosowego (400 ml)
600 g dyni (może być batat)
300 g fasolki szparagowej
2 łyżki sosu sojowego
łyżka soku z limonki
100 g nerkowców
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj pastę curry i dokładnie ją rozprowadź. Wlej mleko kokosowe oraz pokrojoną w kostkę dynię i pokrojoną w kilkucentymetrowe kawałki fasolkę szparagową. Gotuj wszystko ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dolej sos sojowy i sok z limonki. Na koniec wrzuć uprażone na suchej patelni orzechy. Podawaj z ryżem.