Było trochę Azji, czas więc na powrót w nasze strony. Najnowszy wpis w cyklu #weganizujemyświat to wyprawa do Irlandii. W tę podróż zabierze nas Alicja.
Alicja od 9 lat mieszka w Irlandii. Ponad 5 lat stosuje dietę wegańską, która stała się jej stylem życia w związku z chorobą tarczycy. Mówi, że wegańskie gotowanie wyzwoliło u niej pokłady kreatywności i cierpliwości, aby z powodzeniem zweganizować popularne przepisy.
Dodatkowym wyzwaniem jest to, że ze względu na nietolerenacje pokarmowe nie je glutenu i ziemniaków. Zdradza nam jednak, że potrafi zrobić wegańską mozarellę, zrazy z kotletów sojowych, pyszny wegański majonez i wiele, wiele innych produktów. Dzisiaj podzieli się z nami przepisem na popularne w Irlandii danie, a mianowicie zapiekankę pasterską.
Czym jest Shepherd’s pie?
Shepherd’s pie, inaczej cottage pie (ciasto pasterskie), to zapiekanka składająca się z dwóch warstw: na spodzie znajduje się mięso mielone z przyprawami (dużą ilością cebuli i warzyw), a na wierzchu purée ziemniaczane. Całość zapieka się w wysokiej temperaturze, tak aby na purée powstała cienka i chrupiąca skórka.
Potrawa występuje w wielu odmianach. Początkowo shepherd’s pie był plackiem typowo wiejskim i przyrządzano go z resztek mięsnych odpadów. Potrawa spożywana była przez najbiedniejszą ludność, w tym głównie przez chłopów. Dopiero w 1854 roku ujednolicono przepis i zaczęto używać w nim mięsa jagnięcego. Ja zrobiłam moją zapiekankę z warzyw oraz batata, zamiast ziemniaków. Jako ciekawostkę mogę wam powiedzieć, że:
najdroższy kawałek shepherd’s pie został sprzedany w Lancashire za 1700 funtów. Został wykonany z m.in. japońskiego filetu wołowego wagyu, grzybów masutake i czarnej trufli. Całość ozdobiona została złotym liściem.
My skupimy się na Shepherd’s pie po wegańsku, wersji łatwej do wykonania oraz bogatej w witaminy.
Shepherd’s pie po wegańsku.
Składniki:
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
100 g zielonego groszku albo fasolki szparagowej (można użyć mrożone)
2 puszki zielonej soczewicy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soli
2 puszki krojonych pomidorów
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego albo sosu tamari
zielona pietruszka
Na wierzch:
2 duże słodkie ziemniaki (bataty)
2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
chlust mleka roślinnego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrój drobno cebule i czosnek. Marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki.
Odsącz soczewicę na sitku. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebule i czosnek, smaż około 2 minut. Dodaj pozostałe warzywa i sól. Smaż kilka minut mieszając regularnie.
Dodaj soczewicę, pomidory, pieprz, wędzoną paprykę, syrop klonowy i sos sojowy.
Dodaj także groszek i posiekaną pietruszkę.
Kontynuuj duszenie, w czasie, kiedy gotują się bataty, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarło do patelni.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Bataty pokrój w dużą kostkę i zalej wrzącą wodą w garnku, dodając trochę soli.
Gotuj do miękkości około 15-20 min, następnie odcedź i dodaj resztę składników. Następnie zgnieć widelcem na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż podsmażone warzywa z soczewicą do naczynia do zapiekania i dodaj na wierzch rozgniecione bataty.
Piecz w rozgrzanym piekarniku około 25-30 minut.
Wyjmij z piekarnika i podawaj z ulubioną sałatą.