Było trochę Azji, czas więc na powrót w nasze strony. Najnowszy wpis w cyklu #weganizujemyświat to wyprawa do Irlandii. W tę podróż zabierze nas Alicja.

Alicja od 9 lat mieszka w Irlandii. Ponad 5 lat stosuje dietę wegańską, która stała się jej stylem życia w związku z chorobą tarczycy. Mówi, że wegańskie gotowanie wyzwoliło u niej pokłady kreatywności i cierpliwości, aby z powodzeniem zweganizować popularne przepisy.

Dodatkowym wyzwaniem jest to, że ze względu na nietolerenacje pokarmowe nie je glutenu i ziemniaków. Zdradza nam jednak, że potrafi zrobić wegańską mozarellę, zrazy z kotletów sojowych, pyszny wegański majonez i wiele, wiele innych produktów. Dzisiaj podzieli się z nami przepisem na popularne w Irlandii danie, a mianowicie zapiekankę pasterską.


Czym jest Shepherd’s pie?

Shepherd’s pie, inaczej cottage pie (ciasto pasterskie), to zapiekanka składająca się z dwóch warstw: na spodzie znajduje się mięso mielone z przyprawami (dużą ilością cebuli i warzyw), a na wierzchu purée ziemniaczane. Całość zapieka się w wysokiej temperaturze, tak aby na purée powstała cienka i chrupiąca skórka.

Potrawa występuje w wielu odmianach. Początkowo shepherd’s pie był plackiem typowo wiejskim i przyrządzano go z resztek mięsnych odpadów. Potrawa spożywana była przez najbiedniejszą ludność, w tym głównie przez chłopów. Dopiero w 1854 roku ujednolicono przepis i zaczęto używać w nim mięsa jagnięcego.  Ja zrobiłam moją zapiekankę z warzyw oraz batata, zamiast ziemniaków. Jako ciekawostkę mogę wam powiedzieć, że:

najdroższy kawałek shepherd’s pie został sprzedany w Lancashire za 1700 funtów. Został wykonany z m.in. japońskiego filetu wołowego wagyu, grzybów masutake i czarnej trufli. Całość ozdobiona została złotym liściem. 

My skupimy się na Shepherd’s pie po wegańsku, wersji łatwej do wykonania oraz bogatej w witaminy.

Shepherd’s pie po wegańsku.

Składniki:

2 czerwone cebule

2 ząbki czosnku

1 marchewka

1 pietruszka

100 g zielonego groszku albo fasolki szparagowej (można użyć mrożone)

2 puszki zielonej soczewicy

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soli

2 puszki krojonych pomidorów 

1 łyżeczka wędzonej papryki

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżka syropu klonowego

2 łyżki sosu sojowego albo sosu tamari

zielona pietruszka 

Na wierzch:

2 duże słodkie ziemniaki (bataty)

2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)

chlust mleka roślinnego

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokrój drobno cebule i czosnek. Marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki.

Odsącz soczewicę na sitku. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebule i czosnek, smaż około 2 minut. Dodaj pozostałe warzywa i sól. Smaż kilka minut mieszając regularnie.

Dodaj soczewicę, pomidory, pieprz, wędzoną paprykę, syrop klonowy i sos sojowy.

Dodaj także groszek i posiekaną pietruszkę.

Kontynuuj duszenie, w czasie, kiedy gotują się bataty, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarło do patelni.

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Bataty pokrój w dużą kostkę i zalej wrzącą wodą w garnku, dodając trochę soli.

Gotuj do miękkości około 15-20 min, następnie odcedź i dodaj resztę składników. Następnie zgnieć widelcem na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem.

Wyłóż podsmażone warzywa z soczewicą do naczynia do zapiekania i dodaj na wierzch rozgniecione bataty.

Piecz w rozgrzanym piekarniku około 25-30 minut.

Wyjmij z piekarnika i podawaj z ulubioną sałatą.