Go Back
Bakłażan z sosem czosnkowym
Prep Time
10 mins
Cook Time
35 mins
Total Time
45 mins
 

Składniki:

4 bakłażany

sos:

7 ząbków czosnku

2 łyżeczki startego imbiru

łyżka sosu sojowego

łyżka przecieru pomidorowego

łyżka oleju sezamowego

4 łyżki oleju

chili (wg. uznania)

szalotka

łyżeczkę syropu z agawy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu wrzuć do miksera i zmiksuj na niezbyt gładką pastę. Dopraw do smaku. Całego bakłażana nakłuj w kilku miejscach widelcem i połóż na grillu na ok. 20 minut. Po tym czasie przekrój wzdłuż i ponacinaj miąższ nożem uważając, żeby nie rozciąć skórki. Na każdą połówkę bakłażana nałóż sos i grilluj jeszcze przez 15 minut. 

Course: grill
Servings: 4
Author: Martyna