Bakłażanowe historie
Są smutne. Uważam, że bakłażan jest takim zapomnianym warzywem, jest traktowany po macoszemu. Nikt go nie kocha, nikt go nie lubi…
Sama miałam podobne podejście, dopóki nie wyprowadziłam się do Chin. Tam pokochałam bakłażana! W Azji bowiem bakłażany smakują niesamowicie! Na ostro, z czosnkiem, smażone, grillowane. Naszło nas przy okazji grillowania z sąsiadami na wspominki.
Pamiętam, że pierwszy raz zachwyciliśmy się grillowanym bakłażanem na chińskiej wyspie Hainan. Później udało nam się znaleźć podobne smakołyki w naszym mieście. Pamiętam jak dziś restaurację Grandma’s, w której serwowali najbardziej czosnkowego bakłażana świata. A był tak uzależniający, że nawet teraz leci mi ślinka na samo jego wspomnienie.
Innym bardzo lubianym przeze mnie bakłażanowym daniem w Chinach był bakłażan pokrojony w paski i podawany na ostro. No i z dodatkiem czosnku oczywiście.
Och teraz to mnie dopiero naszło na wspomnienia chińskiej kuchni…
Bakłażan z grilla – po wegańsku
W każdym razie dziś dla ciebie bakłażan z grilla. Który nie smakuje jak w chińskiej restauracji – tego niestety nie sposób odtworzyć, ale jego smak jest całkiem bliski moich wspomnień.
Składniki:
4 bakłażany
sos:
7 ząbków czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
łyżka sosu sojowego
łyżka przecieru pomidorowego
łyżka oleju sezamowego
4 łyżki oleju
chili (wg. uznania)
szalotka
łyżeczkę syropu z agawy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu wrzuć do miksera i zmiksuj na niezbyt gładką pastę. Dopraw do smaku. Całego bakłażana nakłuj w kilku miejscach widelcem i połóż na grillu na ok. 20 minut. Po tym czasie przekrój wzdłuż i ponacinaj miąższ nożem uważając, żeby nie rozciąć skórki. Na każdą połówkę bakłażana nałóż sos i grilluj jeszcze przez 15 minut.
Składniki:
4 bakłażany
sos:
7 ząbków czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
łyżka sosu sojowego
łyżka przecieru pomidorowego
łyżka oleju sezamowego
4 łyżki oleju
chili (wg. uznania)
szalotka
łyżeczkę syropu z agawy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu wrzuć do miksera i zmiksuj na niezbyt gładką pastę. Dopraw do smaku. Całego bakłażana nakłuj w kilku miejscach widelcem i połóż na grillu na ok. 20 minut. Po tym czasie przekrój wzdłuż i ponacinaj miąższ nożem uważając, żeby nie rozciąć skórki. Na każdą połówkę bakłażana nałóż sos i grilluj jeszcze przez 15 minut.
Może skusisz się też na pieczarki z grilla bądź cytrynowe ziemniaki?
Funkcja trackback/Funkcja pingback