Go Back
Brukselka z kasztanami
Prep Time
15 mins
Cook Time
5 mins
 

Składniki:

1 kg brukselki

180 g wędzonego tofu

200 g kasztanów jadalnych

cytryna

sól, pieprz

szczytpta wędzonej papryki

Przygotowanie:

Brukselkę obierz i pokrój na połówki, małe główki pozostaw w całości. Tofu pokrój w cienkie kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć na nią przygotowane tofu. Nie mieszaj, czekaj aż się przysmaży, następnie poruszaj energicznie patelnią i podsmażaj dalej tofu z drugiej strony. W międzyczasie wrzuć do wrzątku brukselkę i gotuj ją 3 minuty. Odcedź. Dorzuć na patelnię z tofu, wymieszaj i smaż razem przez chwilę. Następnie dodaj pokrojone w grubą kostkę kasztany, wędzoną paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj skórkę otartą z połowy spażonej cytryny, a całość skrop świeżo wyciśniętym sokiem. 



Course: danie główne
Servings: 6
Author: Martyna