Brukselka z kasztanami zachwyciła nasze podniebienia po raz pierwszy wiele lat temu w naszej jadalni. Mieszkaliśmy wtedy w Chinach i spędzaliśmy tam święta wraz z naszą chińską rodziną. Należeli do niej ludzie z całego świata. Nasze dania świąteczne były więc międzynarodowe. My oczywiście na stół postawiliśmy pierogi, a koleżanka z Wielkiej Brytanii, właśnie tę brukselkę. Przygotowała ją specjalnie dla nas w wersji bezboczkowej i nie mogła nadziwić się, że nigdy nie spotkaliśmy się z tym daniem.

Dziwiła się, bo i ja teraz się dziwię. Brukselkę z kasztanami, tradycyjne danie świąteczne na brytyjskim stole, od tamtej pory co rok przygotowujemy w naszej kuchni. Nie zawsze na święta, bo te spędzamy rzadko w domu, ale zawsze w około świątecznym klimacie.

U mnie w tym roku brukselka z kasztanami na pewno zagości na wigilijnym stole. To danie wigilijne, które przygotujesz w 20 minut! Dasz się namówić?

brukselka z kasztanami
Przejdź do przepisu

Brukselka z kasztanami

Składniki:

1 kg brukselki

180 g wędzonego tofu

200 g kasztanów jadalnych

cytryna

sól, pieprz

szczytpta wędzonej papryki

Przygotowanie:

Brukselkę obierz i pokrój na połówki, małe główki pozostaw w całości. Tofu pokrój w cienkie kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć na nią przygotowane tofu. Nie mieszaj, czekaj aż się przysmaży, następnie poruszaj energicznie patelnią i podsmażaj dalej tofu z drugiej strony. W międzyczasie wrzuć do wrzątku brukselkę i gotuj ją 3 minuty. Odcedź. Dorzuć na patelnię z tofu, wymieszaj i smaż razem przez chwilę. Następnie dodaj pokrojone w grubą kostkę kasztany, wędzoną paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj skóorkę otartą z połowy spażonej cytryny, a całość skrop świeżo wyciśniętym sokiem. 


Brukselka z kasztanami
Prep Time
15 mins
Cook Time
5 mins
 

Składniki:

1 kg brukselki

180 g wędzonego tofu

200 g kasztanów jadalnych

cytryna

sól, pieprz

szczytpta wędzonej papryki

Przygotowanie:

Brukselkę obierz i pokrój na połówki, małe główki pozostaw w całości. Tofu pokrój w cienkie kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć na nią przygotowane tofu. Nie mieszaj, czekaj aż się przysmaży, następnie poruszaj energicznie patelnią i podsmażaj dalej tofu z drugiej strony. W międzyczasie wrzuć do wrzątku brukselkę i gotuj ją 3 minuty. Odcedź. Dorzuć na patelnię z tofu, wymieszaj i smaż razem przez chwilę. Następnie dodaj pokrojone w grubą kostkę kasztany, wędzoną paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj skórkę otartą z połowy spażonej cytryny, a całość skrop świeżo wyciśniętym sokiem. 



Course: danie główne
Servings: 6
Author: Martyna

Sięgnij po więcej bożonarodzeniowych inspiracji.