Składniki:
800 g ziemniaków
oliwa
łyżeczka słodkiej papryki
200 g pieczarek
czerwona papryka
250 g rukoli (bądź innej ulubionej sałaty)
łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki soku z limonki
pół łyżki syropu klonowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pokrój je na ósemki. W misce dokładnie wymieszaj je z 3 łyżkami oliwy, słodką papryką oraz solą, tak by ziemniaki dobrze były dobrze obtoczone. Następnie, przełóż ziemniaki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstaw do rozgrzanego do 220°C piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż ziemniaki zrumienią się i zrobią się miękkie. W międzyczasie umyj pieczarki i pokrój każdą z nich na 4 części. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż oprószone solą pieczarki przez ok. 5 minut. Paprykę pokrój w kostkę, rukolę dokładnie umyj. Wrzuć do miski wraz z upieczonymi pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem. Z limonki, syropu klonowego, 2 łyżek oliwy, odrobiny soli i pieprzu przygotuj dressing. Na sałatkę wyłóż lekko przestudzone ziemniaki i całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Dopraw jeszcze raz solą i pieprzem do smaku.