Wyobraź sobie…

Pyszne, pieczone w piekarniku ziemniaki o chrupiącej skórce, do tego ciepłe pieczarki i czerwona papryka. Wszystko to ułożone na twojej ulubionej sałacie i polane prostym i pysznym dressingiem. W moim przypadku na rukoli, ale możesz zdecydować się na tę, którą lubisz najbardziej. Przecież chodzi o to, żeby to właśnie tobie smakowało. Ty w ogrodzie, czujesz w powietrzu zapach lata. Cieszysz się promieniami słońca. Może czytasz książkę lub przeglądasz swój ulubiony magazyn? Taka sałatka z ziemniakami na ciepło, właśnie w taki dzień będzie smakowała najlepiej.

Wypróbuj!

sałatka z ziemniakami

Sałatka z ziemniakami właśnie dziś zachwyci twoje podniebienie!

Składniki:

800 g ziemniaków

oliwa

łyżeczka słodkiej papryki

200 g pieczarek

czerwona papryka

250 g rukoli (bądź innej ulubionej sałaty)

łyżka posiekanego szczypiorku

2 łyżki soku z limonki

pół łyżki syropu klonowego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i pokrój je na ósemki. W misce  wymieszaj je z 3 łyżkami oliwy, słodką papryką oraz solą, tak by ziemniaki były równo obtoczone. Następnie, przełóż ziemniaki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstaw do rozgrzanego do 220°C piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż ziemniaki zrumienią się i zrobią się miękkie. W międzyczasie umyj pieczarki i pokrój każdą z nich na 4 części. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż oprószone solą przez ok. 5 minut. Paprykę pokrój w kostkę, rukolę dokładnie umyj. Wrzuć do miski wraz z upieczonymi pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem. Zmieszaj ze sobą sok z limonki, syrop klonowy, 2 łyżki oliwy, odrobinę soli i pieprzu. Ja używam do tego małego słoiczka. Na sałatkę wyłóż lekko przestudzone ziemniaki i całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Dopraw jeszcze raz solą i pieprzem do smaku.

Sałatka z pieczonymi ziemniakami
Total Time
30 mins
 

Składniki:

800 g ziemniaków

oliwa

łyżeczka słodkiej papryki

200 g pieczarek

czerwona papryka

250 g rukoli (bądź innej ulubionej sałaty)

łyżka posiekanego szczypiorku

2 łyżki soku z limonki

pół łyżki syropu klonowego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i pokrój je na ósemki. W misce dokładnie wymieszaj je z 3 łyżkami oliwy, słodką papryką oraz solą, tak by ziemniaki dobrze były dobrze obtoczone. Następnie, przełóż ziemniaki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstaw do rozgrzanego do 220°C piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż ziemniaki zrumienią się i zrobią się miękkie. W międzyczasie umyj pieczarki i pokrój każdą z nich na 4 części. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż oprószone solą pieczarki przez ok. 5 minut. Paprykę pokrój w kostkę, rukolę dokładnie umyj. Wrzuć do miski wraz z upieczonymi pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem. Z limonki, syropu klonowego, 2 łyżek oliwy, odrobiny soli i pieprzu przygotuj dressing. Na sałatkę wyłóż lekko przestudzone ziemniaki i całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Dopraw jeszcze raz solą i pieprzem do smaku.

Course: sałatka
Servings: 4
Author: Martyna

Mam też dla ciebie przepis na ziemniaczaną sałatkę z suszonymi pomidorami i na sałatkę z burakiem. Skusisz się?