tort dla psa
Tort dla psa
Prep Time
30 mins
Cook Time
40 mins
Total Time
1 hr 10 mins
 

Składniki:

500 g mielonej wołowiny

jajko

duża marchew

60 g płatków owsianych

60 g startego żółtego sera

łyżka oleju

300 g ziemniaków

łyżka masła

mała marchew lub groszek do dekoracji

Przygotowanie:

Wołowinę, jajko, pokrojoną w drobną kostkę marchew, płatki i starty ser wymieszaj w misce. Uformuj z niej równej grubości (ok. 1 cm) 4-5 kotlecików. Smaż z obu stron na patelni na łyżce rozgrzanego oleju. Odłóż na bok do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy kotlety będą już prawie zimne możesz zabrać się za przygotowanie „polewy”. Ziemniaki ugotuj do miękkości i wrzuć do blendera wraz z łyżką masła. Zmiksuj na gładką masę. 

Kotleciki ułóż jeden na drugim. Jeszcze ciepłą, ciągnącą się masę rozprowadź z boku i na wierzchu wieży z kotletów. Udekoruj plasterkami marchewki lub groszkiem. 

Włóż do lodówki na godzinę.

Author: Martyna