Go Back
Wegańskie risotto z pieczarkami
Prep Time
30 mins
Cook Time
40 mins
Total Time
1 hr 10 mins
 

Składniki:

ząbek czosnku

100 g białej części pora

200 g brązowych pieczarek

3 łyżki oleju

sól

150 g cebuli

300 g ryżu arborio

1 l bulionu

sok i skórka z 1 cytryny

20 g płatków drożdżowych

garść posiekanej natki pietruszki

garść posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Na rozgrzanej łyżce oleju podsmażaj przez minutę posiekany czosnek. Następnie dodaj oczyszczony i pokrojony w półkrążki por oraz posiekane pieczarki. Dopraw solą i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. Na patelni ponownie rozgrzej olej (2 łyżki) i smaż na nim cebulę, przez ok. 5 minut. Dorzuć ryż i dokładnie wymieszaj, tak by każde ziarenko obtoczone było w oliwie. Wlej połowę bulionu i czekaj, aż wsiąknie w ryż. Na małym ogniu podlewaj danie bulionem, do momentu aż zużyjesz cały bulion. Cały proces powinien trwać ok 20-25 minut. Na koniec dodaj por, pieczarki i płatki drożdżowe. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekanymi natką i szczypiorkiem.

Course: danie główne
Author: Martyna