Składniki:
ząbek czosnku
100 g białej części pora
200 g brązowych pieczarek
3 łyżki oleju
sól
150 g cebuli
300 g ryżu arborio
1 l bulionu
sok i skórka z 1 cytryny
20 g płatków drożdżowych
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Na rozgrzanej łyżce oleju podsmażaj przez minutę posiekany czosnek. Następnie dodaj oczyszczony i pokrojony w półkrążki por oraz posiekane pieczarki. Dopraw solą i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. Na patelni ponownie rozgrzej olej (2 łyżki) i smaż na nim cebulę, przez ok. 5 minut. Dorzuć ryż i dokładnie wymieszaj, tak by każde ziarenko obtoczone było w oliwie. Wlej połowę bulionu i czekaj, aż wsiąknie w ryż. Na małym ogniu podlewaj danie bulionem, do momentu aż zużyjesz cały bulion. Cały proces powinien trwać ok 20-25 minut. Na koniec dodaj por, pieczarki i płatki drożdżowe. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekanymi natką i szczypiorkiem.