Wegańskie risotto.

Lubię, a nawet lubię bardzo. Nie lubię jednak tego restauracyjnego, napchanego masłem i serem. Klejącego się w ustach. Nie lubię tego uczucia, kiedy marzę jedynie, by moje risotto czymś przepić, bo inaczej się zakleję… Dlatego też lubię risotto domowe, przygotowane przeze mnie.

Lubię też kombinować z risotto. I robię je o każdej porze roku. Tego lata zachwyciło mnie wegańskie risotto z oliwkami i szparagami, które na pewno w następnym sezonie na szparagi pojawi się na blogu.

A teraz? W sezonie jesiennym?

Na pewno pomyślę o jakimś risotto z dynią. Ale to za chwilę, bo póki co choruję, a w piątek już czeka nas podróż do Polski. Pomyślę więc o dyni trochę później. Jak już pożegnam katar, wrócę i odsapnę.

Risotto, takie trudne!

Zupełnie nie wiem dlaczego, w mojej głowie zakodowane mam, że risotto jest tak trudne w przygotowaniu. Zawsze ciężko mi się za nie zabrać, a później ZAWSZE okazuje się, że to jedno z prostszych dań. No bo co to za filozofia podlać ryż arborio bulionem i poczekać, aż płyn całkowicie wsiąknie, potem dodać warzywa i o, danie gotowe.

Dziś przychodzę do ciebie z ekstremalnie łatwym w przygotowaniu wegańskim risotto z pieczarkami. Myślę, że żaden domownik nie pogardzi takim daniem, no chyba że nie jest fanem grzybów, ale to już inna historia…

wegańskie risotto z pieczarkami

Wegańskie risotto z pieczarkami

Składniki:

ząbek czosnku

100 g białej części pora

200 g brązowych pieczarek

3 łyżki oleju

sól

150 g cebuli

300 g ryżu arborio

1 l bulionu

sok i skórka z 1 cytryny

20 g płatków drożdżowych

garść posiekanej natki pietruszki

garść posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Na rozgrzanej łyżce oleju podsmażaj przez minutę posiekany czosnek. Następnie dodaj oczyszczony i pokrojony w półkrążki por oraz posiekane pieczarki. Dopraw solą i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. Na patelni ponownie rozgrzej olej (2 łyżki) i smaż na nim cebulę, przez ok. 5 minut. Dorzuć ryż i dokładnie wymieszaj, tak by każde ziarenko obtoczone było w oliwie. Wlej połowę bulionu i czekaj, aż wsiąknie w ryż. Na małym ogniu podlewaj danie bulionem, do momentu aż zużyjesz cały bulion. Cały proces powinien trwać ok 20-25 minut. Na koniec dodaj por, pieczarki i płatki drożdżowe. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekanymi natką i szczypiorkiem.


Wegańskie risotto z pieczarkami
Prep Time
30 mins
Cook Time
40 mins
Total Time
1 hr 10 mins
 

Składniki:

ząbek czosnku

100 g białej części pora

200 g brązowych pieczarek

3 łyżki oleju

sól

150 g cebuli

300 g ryżu arborio

1 l bulionu

sok i skórka z 1 cytryny

20 g płatków drożdżowych

garść posiekanej natki pietruszki

garść posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Na rozgrzanej łyżce oleju podsmażaj przez minutę posiekany czosnek. Następnie dodaj oczyszczony i pokrojony w półkrążki por oraz posiekane pieczarki. Dopraw solą i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. Na patelni ponownie rozgrzej olej (2 łyżki) i smaż na nim cebulę, przez ok. 5 minut. Dorzuć ryż i dokładnie wymieszaj, tak by każde ziarenko obtoczone było w oliwie. Wlej połowę bulionu i czekaj, aż wsiąknie w ryż. Na małym ogniu podlewaj danie bulionem, do momentu aż zużyjesz cały bulion. Cały proces powinien trwać ok 20-25 minut. Na koniec dodaj por, pieczarki i płatki drożdżowe. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekanymi natką i szczypiorkiem.

Course: danie główne
Author: Martyna

Jeśli lubisz pieczarki z pewnością zasmakują ci też: