Wegańskie risotto.
Lubię, a nawet lubię bardzo. Nie lubię jednak tego restauracyjnego, napchanego masłem i serem. Klejącego się w ustach. Nie lubię tego uczucia, kiedy marzę jedynie, by moje risotto czymś przepić, bo inaczej się zakleję… Dlatego też lubię risotto domowe, przygotowane przeze mnie.
Lubię też kombinować z risotto. I robię je o każdej porze roku. Tego lata zachwyciło mnie wegańskie risotto z oliwkami i szparagami, które na pewno w następnym sezonie na szparagi pojawi się na blogu.
A teraz? W sezonie jesiennym?
Na pewno pomyślę o jakimś risotto z dynią. Ale to za chwilę, bo póki co choruję, a w piątek już czeka nas podróż do Polski. Pomyślę więc o dyni trochę później. Jak już pożegnam katar, wrócę i odsapnę.
Risotto, takie trudne!
Zupełnie nie wiem dlaczego, w mojej głowie zakodowane mam, że risotto jest tak trudne w przygotowaniu. Zawsze ciężko mi się za nie zabrać, a później ZAWSZE okazuje się, że to jedno z prostszych dań. No bo co to za filozofia podlać ryż arborio bulionem i poczekać, aż płyn całkowicie wsiąknie, potem dodać warzywa i o, danie gotowe.
Dziś przychodzę do ciebie z ekstremalnie łatwym w przygotowaniu wegańskim risotto z pieczarkami. Myślę, że żaden domownik nie pogardzi takim daniem, no chyba że nie jest fanem grzybów, ale to już inna historia…
Wegańskie risotto z pieczarkami
Składniki:
ząbek czosnku
100 g białej części pora
200 g brązowych pieczarek
3 łyżki oleju
sól
150 g cebuli
300 g ryżu arborio
1 l bulionu
sok i skórka z 1 cytryny
20 g płatków drożdżowych
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Na rozgrzanej łyżce oleju podsmażaj przez minutę posiekany czosnek. Następnie dodaj oczyszczony i pokrojony w półkrążki por oraz posiekane pieczarki. Dopraw solą i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. Na patelni ponownie rozgrzej olej (2 łyżki) i smaż na nim cebulę, przez ok. 5 minut. Dorzuć ryż i dokładnie wymieszaj, tak by każde ziarenko obtoczone było w oliwie. Wlej połowę bulionu i czekaj, aż wsiąknie w ryż. Na małym ogniu podlewaj danie bulionem, do momentu aż zużyjesz cały bulion. Cały proces powinien trwać ok 20-25 minut. Na koniec dodaj por, pieczarki i płatki drożdżowe. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekanymi natką i szczypiorkiem.
Składniki:
ząbek czosnku
100 g białej części pora
200 g brązowych pieczarek
3 łyżki oleju
sól
150 g cebuli
300 g ryżu arborio
1 l bulionu
sok i skórka z 1 cytryny
20 g płatków drożdżowych
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Na rozgrzanej łyżce oleju podsmażaj przez minutę posiekany czosnek. Następnie dodaj oczyszczony i pokrojony w półkrążki por oraz posiekane pieczarki. Dopraw solą i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. Na patelni ponownie rozgrzej olej (2 łyżki) i smaż na nim cebulę, przez ok. 5 minut. Dorzuć ryż i dokładnie wymieszaj, tak by każde ziarenko obtoczone było w oliwie. Wlej połowę bulionu i czekaj, aż wsiąknie w ryż. Na małym ogniu podlewaj danie bulionem, do momentu aż zużyjesz cały bulion. Cały proces powinien trwać ok 20-25 minut. Na koniec dodaj por, pieczarki i płatki drożdżowe. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekanymi natką i szczypiorkiem.
Jeśli lubisz pieczarki z pewnością zasmakują ci też: