Go Back
Zupa quinoa z kukurydzą
Prep Time
30 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
1 hr
 

Składniki:

cebula

2 łyżki oleju

400 g passaty pomidorowej

600 ml bulionu warzywnego

200 g ziemniaków

150 g komosy ryżowej (quinoa)

200 g fasolki szparagowej

puszka kukurydzy

czerwona papryka

sól, pieprz

łyżeczka wędzonej papryki

łyżeczka mielonego kminku

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj passatę pomidorową, bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez ok. 5 minut. Komosę przepłucz na sitku pod ciepłą wodą i dodaj do bulionu. Całość gotuj przez kolejne 15 minut. Po ok. 5 minutach dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę, obraną i pokrojoną w mniejsze części fasolkę oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Jeśli zupa zrobi się zbyt gęsta, dolej do niej bulionu. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką wędzoną i kminkiem.

Course: zupa
Servings: 4
Author: Martyna