Złota jesień

Jesień jest w tym roku przepiękna. Nie mogę się nacieszyć ani temperaturą, ani promieniami słońca. Biegam nadal z gołymi nogami i w krótkim rękawku. Tylko barwy pobliskich drzew przypominają mi o tym, że lato się już jednak skończyło. W pobliżu naszego domu jest jeszcze w miarę zielono, ale jeżdżąc do pracy podziwiam więcej odcieni nowej pory roku.

Mimo że w samo południe temperatury są bardzo wysokie, to rano i wieczorem jest już całkiem chłodne. Dni też robią się coraz krótsze. O poranku długo jest ciemno i niestety coraz gorzej jest wygrzebać się rano z łóżka.

To wszystko sprawia, że w mojej kuchni też zachodzą zmiany. Coraz częściej chce mi się zamienić sałatki na coś bardziej rozgrzewającego, coraz częściej wieczorami mam ochotę na dania jednogarnkowe. To znak, że ochłodzenie zbliża się wielkimi krokami. Mam jednak nadzieję, że będzie dla nas łaskawe…

zupa quinoa z kukurydzą

Zupa quinoa z kukurydzą

Taką rozgrzewającą i sycącą zupą-daniem jest zupa quinoa z kukurydzą. Kto lubi komosę ryżową, ręka do góry! Ja uwielbiam.

A przygotowanie łatwe i ekspresowe.

Składniki:

cebula

2 łyżki oleju

400 g passaty pomidorowej

600 ml bulionu warzywnego

200 g ziemniaków

150 g komosy ryżowej (quinoa)

200 g fasolki szparagowej

puszka kukurydzy

czerwona papryka

sól, pieprz

łyżeczka wędzonej papryki

łyżeczka mielonego kminku

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj passatę pomidorową, bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez ok. 5 minut. Komosę przepłucz na sitku pod ciepłą wodą i dodaj do bulionu. Całość gotuj przez kolejne 15 minut. Po ok. 5 minutach dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę, obraną i pokrojoną w mniejsze części fasolkę oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Jeśli zupa zrobi się zbyt gęsta, dolej do niej bulionu. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką wędzoną i kminkiem.


Zupa quinoa z kukurydzą
Prep Time
30 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
1 hr
 

Składniki:

cebula

2 łyżki oleju

400 g passaty pomidorowej

600 ml bulionu warzywnego

200 g ziemniaków

150 g komosy ryżowej (quinoa)

200 g fasolki szparagowej

puszka kukurydzy

czerwona papryka

sól, pieprz

łyżeczka wędzonej papryki

łyżeczka mielonego kminku

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj passatę pomidorową, bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez ok. 5 minut. Komosę przepłucz na sitku pod ciepłą wodą i dodaj do bulionu. Całość gotuj przez kolejne 15 minut. Po ok. 5 minutach dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę, obraną i pokrojoną w mniejsze części fasolkę oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Jeśli zupa zrobi się zbyt gęsta, dolej do niej bulionu. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką wędzoną i kminkiem.

Course: zupa
Servings: 4
Author: Martyna

Rozgrzej się przy: