Go Back
Wegańskie szaszłyki na grilla

Składniki:

350 g cukinii

150 g drobnych pieczarek

150 g pomidorków koktajlowych

żółta papryka

300 g tofu

marynata do warzyw:

3 łyżki oleju

łyżeczka suszonej cebuli

pół łyżeczki suszonego czosnku

łyżeczka suszonego imbiru

łyżeczka kurkumy

łyżka sosu teriyaki

marynata do tofu:

4 łyżki sosu bbq

2 łyżki sosu sojowego

łyżeczka sosu sriracha

2 łyżeczki suszonego czosnku

4 łyżki oleju

łyżeczka suszonego imbiru

Przygotowanie:

Cukinię i paprykę pokrój w dużą kostkę, pomidorki umyj i pozostaw w całości, pieczarki, jeśli są małe również, jeśli są większe pokrój je na połówki. Wrzuć do dużej miski i dokładnie wymieszaj ze składnikami marynaty. Odstaw na ok. godzinę. 

Tofu pokrój w dużą kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Przykryj i odstaw do zamarynowania na conajmniej 3 godziny (im dłużej tym lepiej).

Kiedy warzywa i tofu odstoją już swoje nadziewaj je naprzemiennie na szpikulce do grilla. Grilluj aż nabiorą pięknego złocistego koloru. 

Course: grill
Servings: 3
Author: Martyna