Go Back
Wegańska zupa z cukinią i ryżem
Prep Time
30 mins
Cook Time
20 mins
Total Time
50 mins
 

Składniki:

2 łyżki oleju

2 łyżki szczypiorku

mała cebula

łyżeczka mielonej kolendry

pół łyżeczki mielonego kuminu

łyżeczka skórki z cytryny

50 g ryżu

1 l bulionu warzywnego

350 g cukinii

puszka ciecierzycy (400g)

2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz

garść melisy

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę i szczypiorek podsmażaj przez kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodaj kolendrę i kumin, skórkę cytrynową, ryż i wszystko zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Cukinię pokrój w cienkie ćwiartki i 2/3 z pokrojonych plasterków dorzuć do garnka. Całość gotuj przez kolejne 10 min. Po tym czasie dodaj pozostałą cukinię wraz z osączoną z zalewy ciecierzycą, sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Zupę dopraw do smaku. Przed podaniem posyp melisą.

Course: zupa
Servings: 4
Author: Martyna