Dziwne to czasy

Nie mam weny na pisanie. Ulotniła się. Tak trudno usiąść mi przed komputerem i pisać. Dni płyną swoim zupełnie innym, nieregularnym tempem. Powoli. Z mężem u boku, a przecież zazwyczaj go nie ma… Korzystamy z tych niespiesznych chwil, które są nam dane, spędzamy dużo czasu razem. Jeździmy z psami na rowerowe wycieczki, by mogły wyszaleć się na odludziu, odkrywamy nieznane nam do tej pory zakamarki okolicy, nadrabiamy filmowe zaległości, czytamy książki.

Jestem z tobą w mediach społecznościowych – dzielę się swoją leniwą codziennością na Instagramie, trochę na Facebooku. Ale nie piszę. I ubolewam nad tym, ze nie mogę się do tego zabrać, na tym skupić, że słowa jakoś tak nie chcą się skleić, nie chcą się ułożyć w żaden ciąg.

Kuchnia w czołówce

Tyle tekstów leży i czeka „na lepsze czasy”. Ale tego nie da się przyspieszyć. Teksty może i się stworzą, ale będą nijakie. Teraz to kuchnia wyszła na prowadzenie. Wysoko plasuje się w czołówce miejsc, w których spędzam najwięcej czasu w ciągu dnia. Był już domowy chleb, wczoraj nawet domowe chipsy (nad nimi trzeba jeszcze popracować…). Dzisiaj była zupa ziemniaczana z pesto, a jutro będzie placek z przepisu babci. Co chwilę sobie czymś dogadzamy. Po tej izolacji naprawdę będziemy się po prostu wszyscy turlać… No chyba, że ty jesteś dzielna i kiedy się nudzisz to nie spacerujesz do lodówki, a skaczesz na skakance. Wiedz, że niezwykle cię podziwiam. Ja tak nie potrafię.

W moim instagramowym cyklu #gotujzMartyną w tym tygodniu w ankiecie pojawiły się dwie zupy. Wygrała zupa ziemniaczana z pesto. Mam wrażenie, że ostatnio jadam jedynie ziemniaki, ale absolutnie tego nie żałuję, poza tym to WY wybieracie ziemniaki już drugi raz w mojej ankiecie. Niby ziemniaki to „nie jadam”, ale jak trzeba wybrać to kartofelki górą! No i dobrze, bo zupa jest mega. Kleks z pesto jest dodatkiem obowiązkowym. Bo to właśnie ten kleks nadaje zupie całego smaku.

zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana z pesto

Składniki:

150g cebuli

2 ząbki czosnku

łyżka oleju

800 g ziemniaków

300 g korzenia selera

łyżeczka suszonego tymianku

łyżeczka suszonego rozmarynu

1l bulionu

2 łyżki sosu sojowego

łyżka octu

sól, pieprz, płatki chili

zielone pesto

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj. Wrzuć do garnka na rozgrzany olej. Kiedy się zrumienią dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Dopraw tymiankiem i rozmarynem i smaż razem przez kilka minut. Zalej bulionem, przykryj i gotuj do miękkości warzyw (ok. 20 minut). Zmiksuj, ale nie na gładką masę. Dopraw do smaku sosem sojowym, octem, solą, pieprzem i płatkami chili. Na talerzu dodaj do zupy łyżeczkę pesto.


Ziemniaczana zupa z pesto
Prep Time
20 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
50 mins
 

Składniki:

150g cebuli

2 ząbki czosnku

łyżka oleju

800 g ziemniaków

300 g korzenia selera

łyżeczka suszonego tymianku

łyżeczka suszonego rozmarynu

1l bulionu

2 łyżki sosu sojowego

łyżka octu

sól, pieprz, płatki chili

zielone pesto

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj. Wrzuć do garnka na rozgrzany olej. Kiedy się zrumienią dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Dopraw tymiankiem i rozmarynem i smaż razem przez kilka minut. Zalej bulionem, przykryj i gotuj do miękkości warzyw (ok. 20 minut). Zmiksuj, ale nie na gładką masę. Dopraw do smaku sosem sojowym, octem, solą, pieprzem i płatkami chili. Na talerzu dodaj do zupy łyżeczkę pesto.

Author: Martyna

W ramach instagramowej akcji #gotujzMartyną robiłyśmy też m.in. kokosowe ziemniaczki.