Przejdź do przepisu

Po wakacjach

Kiedy wracamy z podróży, szczególnie w zimowym sezonie, tęsknimy za zupami.

Wynika to prawdopodobnie z tego, że zupy na wyjazdach rzadko jadamy. W knajpach serwują najczęściej jedynie kremy, za którymi sama nie przepadam, albo są to zupy na mięsie, które z wiadomych przyczyn odpadają. Jeśli na wyjeździe przygotowujemy coś sami, to też zazwyczaj nie jest to zupa. Teraz, we Włoszech, opychaliśmy się pizzą i makaronami. Poza tym też klimat nam sprzyjał i nie było potrzeby otulania się i ogrzewania się ciepłą zupą.

Po powrocie jednak i bardzo wielu kilogramach więcej, trzeba wrócić do normalnego odżywiania i przerzucić się na zupy wegańskie i dania trochę mniej kaloryczne. Taki mały powyjazdowy detoks. 

zupa z sałatą

Księżniczka roszponka

Zupa z sałatą, którą dzisiaj mam dla ciebie jest bardzo treściwa – ciecierzyca, fasolka szparagowa i makaron. Wszystko w pomidorowych smakach, a do tego, jako rarytas – roszponka.

Rzadko spotyka się zupy z sałatą, a pamiętam do dziś smak zupy, którą lata temu jadłam. Była to właśnie zupa z sałaty. Od tamtej pory nie udało mi się odtworzyć tego przepisu. Pewnie dlatego, że pamiętam, że przygotowując ją wrzuciłam do miksera sałatę. I tylko tyle pozostało w mojej pamięci. Sałata i przepyszny smak. Trudno z tego coś upichcić. 

Ciekawa jestem czy taka kombinacja ci odpowiada.
Pozdrawiam znad talerza ciepłej zupy. Innej co prawda, ale zupy.

zupa z sałatą

Składniki:

łyżka oleju

czerwona cebula

ząbek czosnku

200 g ciecierzycy w puszce

200 g fasolki szparagowej

200 g pomidorków koktajlowych

1 l bulionu

300 ml passaty pomidorowej

150 g ulubionego makaronu

2 łyżkii posiekanej natki pietruszki

70 g roszponki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na łyżce oleju podsmaż posiekaną czerwoną cebulę, a po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmaż razem, następnie dodaj odcedzoną ciecierzycę, pokrojoną na małe kawałki fasolę szparagową i przekrojone na połówki pomidory. Wszystko dokładnie wymieszaj, dolej bulion, passatę i nieugotowany makaron. Przykryj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec dorzuć natkę pietruszki i większość roszponki (pozostaw jedynie słatę do dekoracji). Dopraw do smaku solą i pieprzem.


Zupa z sałatą
Prep Time
25 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
55 mins
 

Składniki:

łyżka oleju

czerwona cebula

ząbek czosnku

200 g ciecierzycy w puszce

200 g fasolki szparagowej

200 g pomidorków koktajlowych

1 l bulionu

300 ml passaty pomidorowej

150 g ulubionego makaronu

2 łyżkii posiekanej natki pietruszki

70 g roszponki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na łyżce oleju podsmaż posiekaną czerwoną cebulę, a po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmaż razem, następnie dodaj odcedzoną ciecierzycę, pokrojoną na małe kawałki fasolę szparagową i przekrojone na połówki pomidory. Wszystko dokładnie wymieszaj, dolej bulion, passatę i nieugotowany makaron. Przykryj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec dorzuć natkę pietruszki i większość roszponki (pozostaw jedynie słatę do dekoracji). Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Course: zupa
Author: Martyna


A co powiesz na ekspresową zupę fasolową?