Zupa z resztek.

Zupa z resztek powstała jeszcze w Chinach. Tuż przed naszym powrotem do Niemiec. Jak sama jej wyjątkowa nazwa mówi – powstała z resztek. Był to nasz ostatni obiad w naszym chińskim mieszkaniu przy ulicy Su Xiu Lu 88. Potem było jedzenie w knajpach, tułanie się po hotelach i po mieszkaniach tymczasowych. 

zupa z resztek

Naszą niemiecką kuchnię idealną znaleźliśmy w tempie ekspresowym. Zanim jednak mogliśmy się w niej rozpakować, musieliśmy poczekać na płynący za nami z Chin kontener pełen naszych rzeczy (2 miesiące!). Zaopatrzyliśmy się więc w kilka podstawowych gratów ikeowskich i pierwsze sałatki w naszym nowym domu jedliśmy na podłodze usłanej pudłami i śrubkami. Pierwszym stołem, przy którym usiedliśmy w nowym domu, był ten w ogrodzie. Na szczęście był to początek lata, a nie styczniowe mrozy.

Wracając do zupy… muszę przyznać, że bardzo ją lubię. A podczas przygotowań zawsze przenoszę się do Suzhou. Patrzę przez okno i widzę nasze zielone osiedle, wieżyczki na dachach bloków, a w tle fragment jeziora Jinji Hu.

zupa z resztek

Nie mogę uwierzyć, że od zjedzenia pierwszy raz tej zupy minęło już 7 lat! Lubię do niej wracać. Mam nadzieję, że i Ty polubisz. 

zupa z resztek

Zupa z resztek

Składniki:

100 g cebuli

150 g marchwi

300 g ziemniaków

(200 g cukinii)

2 łyżki oliwy

200 g pomidora

1 l bulionu

puszka ciecierzycy (230 g po odsączeniu)

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj. Marchewkę i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć wraz z cebulą na rozgrzaną oliwę. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i smaż dalej kolejne 3 minuty. Zalej bulionem. Gotuj przez 10 minut, a po tym czasie dorzuć odsączoną z zalewy i opłukaną ciecierzycę. Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.


Zupa z resztek

Składniki:

100 g cebuli

150 g marchwi

300 g ziemniaków

200 g cukinii

2 łyżki oliwy

200 g pomidora

1 l bulionu

puszka ciecierzycy (230 g po odsączeniu)

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj. Marchewkę i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć wraz z cebulą na rozgrzaną oliwę. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i smaż dalej kolejne 3 minuty. Zalej bulionem. Gotuj przez 10 minut, a po tym czasie dorzuć odsączoną z zalewy i opłukaną ciecierzycę. Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Course: zupa
Author: Martyna