Zupa z resztek.
Zupa z resztek powstała jeszcze w Chinach. Tuż przed naszym powrotem do Niemiec. Jak sama jej wyjątkowa nazwa mówi – powstała z resztek. Był to nasz ostatni obiad w naszym chińskim mieszkaniu przy ulicy Su Xiu Lu 88. Potem było jedzenie w knajpach, tułanie się po hotelach i po mieszkaniach tymczasowych.
Naszą niemiecką kuchnię idealną znaleźliśmy w tempie ekspresowym. Zanim jednak mogliśmy się w niej rozpakować, musieliśmy poczekać na płynący za nami z Chin kontener pełen naszych rzeczy (2 miesiące!). Zaopatrzyliśmy się więc w kilka podstawowych gratów ikeowskich i pierwsze sałatki w naszym nowym domu jedliśmy na podłodze usłanej pudłami i śrubkami. Pierwszym stołem, przy którym usiedliśmy w nowym domu, był ten w ogrodzie. Na szczęście był to początek lata, a nie styczniowe mrozy.
Wracając do zupy… muszę przyznać, że bardzo ją lubię. A podczas przygotowań zawsze przenoszę się do Suzhou. Patrzę przez okno i widzę nasze zielone osiedle, wieżyczki na dachach bloków, a w tle fragment jeziora Jinji Hu.
Nie mogę uwierzyć, że od zjedzenia pierwszy raz tej zupy minęło już 7 lat! Lubię do niej wracać. Mam nadzieję, że i Ty polubisz.
Zupa z resztek
Składniki:
100 g cebuli
150 g marchwi
300 g ziemniaków
(200 g cukinii)
2 łyżki oliwy
200 g pomidora
1 l bulionu
puszka ciecierzycy (230 g po odsączeniu)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj. Marchewkę i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć wraz z cebulą na rozgrzaną oliwę. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i smaż dalej kolejne 3 minuty. Zalej bulionem. Gotuj przez 10 minut, a po tym czasie dorzuć odsączoną z zalewy i opłukaną ciecierzycę. Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki:
100 g cebuli
150 g marchwi
300 g ziemniaków
200 g cukinii
2 łyżki oliwy
200 g pomidora
1 l bulionu
puszka ciecierzycy (230 g po odsączeniu)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj. Marchewkę i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć wraz z cebulą na rozgrzaną oliwę. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i smaż dalej kolejne 3 minuty. Zalej bulionem. Gotuj przez 10 minut, a po tym czasie dorzuć odsączoną z zalewy i opłukaną ciecierzycę. Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.