Zupa na upał

Nawet w samym środku lata, nawet podczas trzydziestostopniowych upałów, nadchodzi u mnie w kuchennym życiu dzień, kiedy muszę, bo się uduszę.

Muszę zjeść zupę. Ale nie żeby jakiś tam chłodnik… te nie zaspokajają moich pragnień. Raz czasem, owszem, choć przyznam szczerze, że sama nigdy nie robiłam w domu zupy na zimno.
Pragnienie moje zaspokoi jedynie gorąca, parująca zupa. Taka przy której oblewa mnie pot. Bo na dworze upał, a w misce jeszcze większy.

Zupa na lato

No ale co zrobić, kiedy zupy lubię niezależnie od pory roku?

Ta zupa pieczarkowa ze szpinakiem ma jednak plus. Sprawia, że w te piękne letnie dni, nie będziesz stać godzinami przy garach. Przygotowanie wszystkiego to jedynie ok. 20 minut, a drugie tyle zajmuje gotowanie. Bez zbędnych ceregieli, po prostu pokroić, wrzucić, pogotować i zjeść.

To co, przekonałam cię?

zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Składniki:

średnia cebula

łyżka oleju

220 g pieczarek

3 ząbki czosnku

pół łyżeczki suszonego tymianku

200 ml białego wytrawnego wina

700 ml bulionu

200 ml mleka kokosowego z puszki

60 g mrożonego szpinaku

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie w garnku, w którym gotujesz zupę. Podsmażaj ok. 2 minuty. Następnie dodaj pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smaż dalej na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Dokładnie wymieszaj z resztą składników. Dolej wino i pozostaw całość na gazie przez kolejne 5 minut. Następnie dolej mleko kokosowe, bulion, szpinak oraz dopraw wszystko solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut.


Zupa pieczarkowa ze szpinakiem
Prep Time
25 mins
Cook Time
20 mins
Total Time
45 mins
 

Składniki:

średnia cebula

łyżka oleju

220 g pieczarek

3 ząbki czosnku

pół łyżeczki suszonego tymianku

200 ml białego wytrawnego wina

700 ml bulionu

200 ml mleka kokosowego z puszki

60 g mrożonego szpinaku

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie w garnku, w którym gotujesz zupę. Podsmażaj ok. 2 minuty. Następnie dodaj pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smaż dalej na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Dokładnie wymieszaj z resztą składników. Dolej wino i pozostaw całość na gazie przez kolejne 5 minut. Następnie dolej mleko kokosowe, bulion, szpinak oraz dopraw wszystko solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Course: zupa
Servings: 2
Author: Martyna

Inne zupy na moim blogu: