Przejdź do przepisu

O zupie minestrone…

Pozostając we włoskich klimatach, które zdecydowanie zapanowały nad naszym życiem w ostatnim okresie, przychodzę z zupą. I choć nie zdarzyło mi się jeść tej zupy we Włoszech, to w domu przygotowujemy ją od lat.

Wczoraj dopracowałam przepis, dopieściłam go, objadłam się zupą i dzisiaj jestem gotowa podzielić się tym przepisem z tobą.

Podczas wakacji we Włoszech, kiedy jestem w knajpie, wybieram zazwyczaj bruschettę, makarony lub pizzę. Poza tym, jako że jestem na diecie bezmięsnej, rzadko wybieram w restauracjach zupy. I nie ma to znaczenia, w jakim jestem akurat kraju. Jakoś zawsze mam w głowie zapaloną lampkę, że zupa jest na pewno na bulionie mięsnym…

W każdym razie, w domu mi taka wersja mięsna nie grozi dlatego wszelkimi możliwymi zupami delektuję się właśnie u siebie.

Zupa minestrone…

bo o niej mowa, to typowa włoska zupa przepełniona warzywami. Cukinia, fasola, marchew, pomidory to warzywa, z których głównie składa się minestrone. Tradycyjnie jednak, zupa ta powstawała z resztek, dlatego właściwie nie musisz się ograniczać i do swojej wersji minestrone możesz dodać na co tylko masz ochotę.

Na tę zupę nie ma jednego przepisu. Możesz podać ją z ryżem, z makaronem lub grzankami. Wbierz to, na co masz największą ochotę. A ja mam nadzieję, że z przyjemnością wypróbujesz naszą wersję tej zupy.

I nie zapomnij, że takie dania najlepiej smakują następnego dnia po przygotowaniu.

Składniki:

3 łyżki oleju

100 g pora

160 g marchwi

liść laurowy

pół łyżeczki suszonego tymianku

pół łyżeczki suszonego oregano

4 ząbki czosnku

140 g korzenia selera

400 g ziemniaków

300 g pomidorów

2l bulionu warzywnego

400 g cukinii

puszka czerwonej fasoli (270 g bez zalewy)

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżeczki pesto

sól, pieprz

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekany por, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, oregano i tymianek. Podsmażaj 3 minuty. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę marchew, ziemniaki i seler. Podsmażaj kolejne 3 minuty. Następnie dodaj posiekane pomidory, wymieszaj i zalej całość bulionem, i gotuj przez 10 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz czerwoną fasolę. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu kolejne 10 minut. Do zupy dodaj przecier i pesto, i gotuj jeszcze 5 kolejnych minut. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem, w niewegańskiej wersji – posyp zupę parmezanem.


Zupa minestrone
Prep Time
40 mins
Cook Time
40 mins
Total Time
1 hr 20 mins
 

Składniki:

3 łyżki oleju

100 g pora

160 g marchwi

liść laurowy

pół łyżeczki suszonego tymianku

pół łyżeczki suszonego oregano

4 ząbki czosnku

140 g korzenia selera

400 g ziemniaków

300 g pomidorów

2l bulionu warzywnego

400 g cukinii

puszka czerwonej fasoli (270 g bez zalewy)

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżeczki pesto

sól, pieprz

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekany por, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, oregano i tymianek. Podsmażaj 3 minuty. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę marchew, ziemniaki i seler. Podsmażaj kolejne 3 minuty. Następnie dodaj posiekane pomidory, wymieszaj i zalej całość bulionem, i gotuj przez 10 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz czerwoną fasolę. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu kolejne 10 minut. Do zupy dodaj przecier i pesto, i gotuj jeszcze 5 kolejnych minut. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem, w niewegańskiej wersji – posyp zupę parmezanem.

Course: zupa
Author: Martyna

Sięgnij po inne wegańskie zupy!