O zupie minestrone…
Pozostając we włoskich klimatach, które zdecydowanie zapanowały nad naszym życiem w ostatnim okresie, przychodzę z zupą. I choć nie zdarzyło mi się jeść tej zupy we Włoszech, to w domu przygotowujemy ją od lat.
Wczoraj dopracowałam przepis, dopieściłam go, objadłam się zupą i dzisiaj jestem gotowa podzielić się tym przepisem z tobą.
Podczas wakacji we Włoszech, kiedy jestem w knajpie, wybieram zazwyczaj bruschettę, makarony lub pizzę. Poza tym, jako że jestem na diecie bezmięsnej, rzadko wybieram w restauracjach zupy. I nie ma to znaczenia, w jakim jestem akurat kraju. Jakoś zawsze mam w głowie zapaloną lampkę, że zupa jest na pewno na bulionie mięsnym…
W każdym razie, w domu mi taka wersja mięsna nie grozi dlatego wszelkimi możliwymi zupami delektuję się właśnie u siebie.
Zupa minestrone…
bo o niej mowa, to typowa włoska zupa przepełniona warzywami. Cukinia, fasola, marchew, pomidory to warzywa, z których głównie składa się minestrone. Tradycyjnie jednak, zupa ta powstawała z resztek, dlatego właściwie nie musisz się ograniczać i do swojej wersji minestrone możesz dodać na co tylko masz ochotę.
Na tę zupę nie ma jednego przepisu. Możesz podać ją z ryżem, z makaronem lub grzankami. Wbierz to, na co masz największą ochotę. A ja mam nadzieję, że z przyjemnością wypróbujesz naszą wersję tej zupy.
I nie zapomnij, że takie dania najlepiej smakują następnego dnia po przygotowaniu.
Składniki:
3 łyżki oleju
100 g pora
160 g marchwi
liść laurowy
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki suszonego oregano
4 ząbki czosnku
140 g korzenia selera
400 g ziemniaków
300 g pomidorów
2l bulionu warzywnego
400 g cukinii
puszka czerwonej fasoli (270 g bez zalewy)
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki pesto
sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekany por, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, oregano i tymianek. Podsmażaj 3 minuty. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę marchew, ziemniaki i seler. Podsmażaj kolejne 3 minuty. Następnie dodaj posiekane pomidory, wymieszaj i zalej całość bulionem, i gotuj przez 10 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz czerwoną fasolę. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu kolejne 10 minut. Do zupy dodaj przecier i pesto, i gotuj jeszcze 5 kolejnych minut. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem, w niewegańskiej wersji – posyp zupę parmezanem.
Składniki:
3 łyżki oleju
100 g pora
160 g marchwi
liść laurowy
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki suszonego oregano
4 ząbki czosnku
140 g korzenia selera
400 g ziemniaków
300 g pomidorów
2l bulionu warzywnego
400 g cukinii
puszka czerwonej fasoli (270 g bez zalewy)
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki pesto
sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekany por, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, oregano i tymianek. Podsmażaj 3 minuty. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę marchew, ziemniaki i seler. Podsmażaj kolejne 3 minuty. Następnie dodaj posiekane pomidory, wymieszaj i zalej całość bulionem, i gotuj przez 10 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz czerwoną fasolę. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu kolejne 10 minut. Do zupy dodaj przecier i pesto, i gotuj jeszcze 5 kolejnych minut. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem, w niewegańskiej wersji – posyp zupę parmezanem.
Funkcja trackback/Funkcja pingback