Miltenberg. To właśnie tam dziś urzędujemy. Jesteśmy tutaj już kolejny dzień, bo tak nam się podoba, że szkoda się stąd ruszać. Jeździmy na rowerach, pijemy lokalne wino, kąpiemy się w rzece i spacerujemy o zachodzie słońca. Grillujemy. Nad brzegiem rzeki gotowałam też dzisiaj jedną z naszych ulubionych zup wszechczasów – zupę meksykańską, którą przygotowałam w ramach instagramowego cyklu #gotujzMartyną. 

Miltenberg

To fantastycznie zachowane stare miasto, po którym można krążyć bez końca. Przejść się jednym brzegiem Menu, drugim. Pospacerować po moście czy promenadzie wzdłuż rzeki. Wieża przy wjeździe do miasta strzeże okolicy już od 1400 roku. Wąskie średniowieczne uliczki, w centrum miasteczka zachwycają przepięknymi domami. Te, ozdobione latarniami, przenoszącymi w czasie skrzynkami na listy czy pięknie okwiecone są tak stare, że człowiek nie wierzy, że nadal stoją i mają się świetnie. Najpiękniejsze stoją tu już od XVI/XVII wieku, a pod adresem Haputstrasse 136 stoi nawet budynek z 1339 roku!

Nad miasteczkiem góruje zamek, do którego prowadzi parkowa dróżka. Taka, jak z zaczarowanego ogrodu. O poranku przebijają się przez krzewy promienie wschodzącego słońca. A z zamkowego tarasu rozciąga się widok na cały Miltenberg.

zupa meksykańska

Wokół miasteczka możesz dostrzec wspaniałe połacie winnic i na każdym rogu możesz kupić lokalne wino. My kupiliśmy butelkę u kogoś w domu. Bardziej lokalnie się chyba nie dało! A jakby do miasta przyjechał fan piwa, także znajdzie coś dla siebie. W jednej z uliczek starego miasta skrywa się bowiem lokalny browar. Ten powstał w 1654 roku! 

Niby maleńkie miasteczko, jak wiele innych w Odenwaldzie, jednak Miltenberg to perła nad rzeką Main i jeśli tylko masz okazję to koniecznie poświęć chwilę by odwiedzić to miasteczko. I zostań kilka dni, bo atrakcji tu nie brakuje. 

Zupa meksykańska

zupa meksykańska
zupa meksykańska

Składniki:

4 ziemniaki

2 cebule

czerwona papryka

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

4 łyżki koncentratu pomidorowego

1,5l  bulionu

puszka (420 g) czerwonej fasoli

puszka (340 g) kukurydzy

łyżeczka majeranku

2 łyżeczki wędzonej papryki

łyżeczka ostrej papryki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w cienkie paski, a cebulę w piórka. Wszystko razem wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą. Podsmażaj kilka minut następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i 4 łyżki koncentratu pomidorowego. Podsmażaj kolejne kilka minut, a po tym czasie zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut. Dodaj odsączone z zalewy czerwoną fasolę i kukurydzę. Dodaj łyżeczkę majeranku, 2 łyżeczki wędzonej papryki i łyżeczkę ostrej. Gotuj razem jeszcze przez 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeszcze lepsza drugiego dnia po ugotowaniu.


Zupa meksykańska
Prep Time
15 mins
Cook Time
35 mins
Total Time
50 mins
 

Składniki:

4 ziemniaki

2 cebule

czerwona papryka

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

4 łyżki koncentratu pomidorowego

1,5l  bulionu

puszka (420 g) czerwonej fasoli

puszka (340 g) kukurydzy

łyżeczka majeranku

2 łyżeczki wędzonej papryki

łyżeczka ostrej papryki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w cienkie paski, a cebulę w piórka. Wszystko razem wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą. Podsmażaj kilka minut następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i 4 łyżki koncentratu pomidorowego. Podsmażaj kolejne kilka minut, a po tym czasie zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut. Dodaj odsączone z zalewy czerwoną fasolę i kukurydzę. Dodaj łyżeczkę majeranku, 2 łyżeczki wędzonej papryki i łyżeczkę ostrej. Gotuj razem jeszcze przez 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeszcze lepsza drugiego dnia po ugotowaniu.

Course: zupa
Servings: 4
Author: Martyna

W tamtym tygodniu wspólnie przygotowaliśmy makaron z grillowaną cukinią.