Kiedy w tym roku wypatrzyłam w sklepie figi, to był pierwszy przepis, do którego je wykorzystałam. Był też przepisem i drugim i trzecim, bo w sezonie obecnie z fig robię, w kółko i wciąż, właśnie ten smakołyk.
Po kolei częstuję nim gości i sama za każdym razem zachwycam się bardziej.
Nocne rozpusty
Wczoraj to danie jedliśmy przed 23.00. Bo naszła nas ochota na coś słodkiego, a zapiekane figi z lodami przygotowuje się naprawdę w 20 minut.
Tak wiem, o tej godzinie to się nie jada nic, a już na pewno nie deser, ale właściwie to dlaczego nie? Nie mówię, żeby obżerać się tak każdej nocy, ale taka mała rozkosz raz na kiedyś, na pewno nikomu nie zaszkodzi.
W końcu pobyt rodziców to niemal jak gwiazdka we wrześniu. Trzeba więc z tego korzystać.
Zapiekane figi z lodami i owocami leśnymi
To jest naprawdę przepis roku. No, może chociaż sezonu.
Zapiekane figi podajesz z zapieczonymi owocami leśnymi, a na koniec te ciepłe owoce łączysz z lodami. Czy to już od razu nie brzmi, jak niebo w gębie?
Lody u mnie oczywiście w wersji wegańskiej, ale to przepis nie tylko dla wegan. Lody można podmienić na te “normalne” w każdej przecież chwili. Chociaż, wegańskie też są przecież pyszne! Takie np. Ben&Jerry’s to dopiero jest czad sam w sobie!
Zapiekane figi z lodami
Składniki:
4 figi
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki brandy
laska cynamonu
150 g mrożonej mieszanki owoców leśnych
125 g borówki amerykańskiej
lody śmietankowe (wegańskie dla wegan, niewegańskie dla reszty świata)
Przygotowanie:
Figi przekrój na pół i umieść w formie do pieczenia. Zalej brandy i syropem z agawy, dorzuć laskę cynamonu. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200°C i zapiekaj przez 10 minut. Następnie wyjmij formę i dorzuć do niej mrożone owoce. Piecz przez kolejne 10 minut. Wyjmij z piekarnika i dodaj borówkę. Delikatnie wymieszaj całość, by owoce obtoczyły się w sosie, jednocześnie nie niszcząc ich. Odczekaj chwilę, by całość ostygła. Podawaj z dodatkiem lodów.

Składniki:
4 figi
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki brandy
laska cynamonu
150 g mrożonej mieszanki owoców leśnych
125 g borówki amerykańskiej
lody śmietankowe (wegańskie dla wegan, niewegańskie dla reszty świata)
Przygotowanie:
Figi przekrój na pół i umieść w formie do pieczenia. Zalej brandy i syropem z agawy, dorzuć laskę cynamonu. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200°C i zapiekaj przez 10 minut. Następnie wyjmij formę i dorzuć do niej mrożone owoce. Piecz przez kolejne 10 minut. Wyjmij z piekarnika i dodaj borówkę. Delikatnie wymieszaj całość, by owoce obtoczyły się w sosie, jednocześnie nie niszcząc ich. Odczekaj chwilę, by całość ostygła. Podawaj z dodatkiem lodów.
Funkcja trackback/Funkcja pingback