Wysokie Tatry
Przejdź do przepisu

Wysokie Tatry

Pierwsi turyści przyjechali w Wysokie Tatry już w XVI wieku jednak okolicą zainteresowano się tak na prawdę dopiero dwa wieki później. Nie było dróg, jedynie trasy uformowane przez myśliwych. Ludzie przybywali na koniach lub pieszo. 

Pierwszy pociąg dotarł do Popradu w grudniu 1871 roku. Wioska Stary Smokovec nie poradziła sobie z najazdem turystów chcących odwiedzić ten region, dlatego szybko powstały nowe osady. Powstały też nowe drogi, by móc się do tych miejsc dostać. Tatrzańska Łomnica, Strbske Pleso i Stary Smokovec połączyła także kolej. 

W 1793 roku Stefan Csaky wpadł na pomysł wybudowania domku myśliwskiego. Zainteresowanie, by tam zostać było tak wielkie, że w następnych latach powstały kolejne miejsca noclegowe. 

Od 1947 roku cały ten teren określa się nazwą Wysokie Tatry. Miasto składające się z 15 części – osiedli, które stopniowo łączyły się w jedną całość. 

Wysokie Tatry

Życie w MarianieVanie

Tą piękną historią chciałabym rozpocząć nową kategorię na blogu – Życie w MarianieVanie. Niektórzy z Was wiedzą już, że miesiąc temu dołączył do nas MarianVan. Nasze wyczekane i wymarzone M1 na kółkach. Właśnie jesteśmy w trzytygodniowej podróży testowej. I ogromny smutek ogarnia mnie na myśl, że te cudowne wakacje niestety dobiegają powoli końca. 

Marianowa kuchnia

Jeśli myślisz, że w MarianieVanie żywimy się jedynie zupkami chińskimi to już pędzę z informacją, że absolutnie tak nie jest. MarianVan ma też WIELKĄ kuchnię, w której przyrządzamy co rusz to nowe smakołyki. Takie na przykład jak wegański gulasz. 

Gulasz z widokiem na Tatry

Smakował nam wyśmienicie! 

Składniki:

cebula

ząbek czosnku

łyżka oleju

200 g pieczarek

łyżeczka gorczycy

6 ziarenek pieprzu

łyżeczka wędzonej papryki

pół łyżeczki ostrej papryki

czerwona papryka

kostka wędzonego tofu

cukinia

puszka czerwonej fasoli

szklanka bulionu

350 ml passaty

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone pieczarki, gorczycę, pieprz, wędzoną i ostrą paprykę. Podsmażaj prze ok. 10 minut. Wrzuć pokrojone w kostkę paprykę i tofu. Smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i przepłukaną fasolę z puszki. Dolej szklankę bulionu oraz passatę. Przykryj i gotuj od czasu do czasu mieszając przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze chwilę. 

Podawaj z ulubioną kaszą, ryżem lub ziemniakami. 


Gulasz wegański
Prep Time
20 mins
Cook Time
40 mins
 

Składniki:

cebula

ząbek czosnku

łyżka oleju

200 g pieczarek

łyżeczka gorczycy

6 ziarenek pieprzu

łyżeczka wędzonej papryki

pół łyżeczki ostrej papryki

czerwona papryka

kostka wędzonego tofu

cukinia

puszka czerwonej fasoli

szklanka bulionu

350 ml passaty

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone pieczarki, gorczycę, pieprz, wędzoną i ostrą paprykę. Podsmażaj prze ok. 10 minut. Wrzuć pokrojone w kostkę paprykę i tofu. Smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i przepłukaną fasolę z puszki. Dolej szklankę bulionu oraz passatę. Przykryj i gotuj od czasu do czasu mieszając przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze chwilę. 

Podawaj z ulubioną kaszą, ryżem lub ziemniakami. 

Course: danie główne
Author: Martyna

Spróbuj także innego wegańskiego gulaszu, który znajdziesz na blogu.