Wysokie Tatry
Pierwsi turyści przyjechali w Wysokie Tatry już w XVI wieku jednak okolicą zainteresowano się tak na prawdę dopiero dwa wieki później. Nie było dróg, jedynie trasy uformowane przez myśliwych. Ludzie przybywali na koniach lub pieszo.
Pierwszy pociąg dotarł do Popradu w grudniu 1871 roku. Wioska Stary Smokovec nie poradziła sobie z najazdem turystów chcących odwiedzić ten region, dlatego szybko powstały nowe osady. Powstały też nowe drogi, by móc się do tych miejsc dostać. Tatrzańska Łomnica, Strbske Pleso i Stary Smokovec połączyła także kolej.
W 1793 roku Stefan Csaky wpadł na pomysł wybudowania domku myśliwskiego. Zainteresowanie, by tam zostać było tak wielkie, że w następnych latach powstały kolejne miejsca noclegowe.
Od 1947 roku cały ten teren określa się nazwą Wysokie Tatry. Miasto składające się z 15 części – osiedli, które stopniowo łączyły się w jedną całość.
Życie w MarianieVanie
Tą piękną historią chciałabym rozpocząć nową kategorię na blogu – Życie w MarianieVanie. Niektórzy z Was wiedzą już, że miesiąc temu dołączył do nas MarianVan. Nasze wyczekane i wymarzone M1 na kółkach. Właśnie jesteśmy w trzytygodniowej podróży testowej. I ogromny smutek ogarnia mnie na myśl, że te cudowne wakacje niestety dobiegają powoli końca.
Marianowa kuchnia
Jeśli myślisz, że w MarianieVanie żywimy się jedynie zupkami chińskimi to już pędzę z informacją, że absolutnie tak nie jest. MarianVan ma też WIELKĄ kuchnię, w której przyrządzamy co rusz to nowe smakołyki. Takie na przykład jak wegański gulasz.
Gulasz z widokiem na Tatry
Smakował nam wyśmienicie!
Składniki:
cebula
ząbek czosnku
łyżka oleju
200 g pieczarek
łyżeczka gorczycy
6 ziarenek pieprzu
łyżeczka wędzonej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
czerwona papryka
kostka wędzonego tofu
cukinia
puszka czerwonej fasoli
szklanka bulionu
350 ml passaty
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone pieczarki, gorczycę, pieprz, wędzoną i ostrą paprykę. Podsmażaj prze ok. 10 minut. Wrzuć pokrojone w kostkę paprykę i tofu. Smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i przepłukaną fasolę z puszki. Dolej szklankę bulionu oraz passatę. Przykryj i gotuj od czasu do czasu mieszając przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze chwilę.
Podawaj z ulubioną kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Składniki:
cebula
ząbek czosnku
łyżka oleju
200 g pieczarek
łyżeczka gorczycy
6 ziarenek pieprzu
łyżeczka wędzonej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
czerwona papryka
kostka wędzonego tofu
cukinia
puszka czerwonej fasoli
szklanka bulionu
350 ml passaty
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone pieczarki, gorczycę, pieprz, wędzoną i ostrą paprykę. Podsmażaj prze ok. 10 minut. Wrzuć pokrojone w kostkę paprykę i tofu. Smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i przepłukaną fasolę z puszki. Dolej szklankę bulionu oraz passatę. Przykryj i gotuj od czasu do czasu mieszając przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze chwilę.
Podawaj z ulubioną kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Spróbuj także innego wegańskiego gulaszu, który znajdziesz na blogu.
Funkcja trackback/Funkcja pingback