Go Back
Wegańska kalafiorowa z ryżem

Składniki:

2 łyżki oliwy

250 g cebuli

120 g marchwi

400 g ziemniaków

800 g kalafiora

20 g natki pietruszki

100 g ryżu

2 l bulionu warzywnego

200 ml mleka kokosowego

sól, pieprz

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego

Przygotowanie:

Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę. Po 2 minutach dodaj startą na dużych oczkach marchew. Smaż kolejne 2 minuty. Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, podzielony na różyczki kalafior, ryż oraz posiekaną natkę. Smaż razem przez chwilę, a następnie zalej bulionem. Gotuj przez ok. 20 minut aż warzywa i ryż będą miękkie. Dolej mleko kokosowe. Dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sosem sojowy oraz octem ryżowym. 

Course: zupa
Author: Martyna