Go Back
Bigos
Prep Time
4 hrs
Cook Time
3 hrs 30 mins
 

Składniki:

0,5 l bulionu

0,5 l wody

2 ziarna jałowca

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

pół łyżeczki ziaren gorczycy

pół łyżeczki cząbru

1 kg białej kapusty

1 kg kapusty kiszonej

400 g cebuli

5 łyżek oleju

5 łyżeczek majeranku

150 g marchwi

150 g kwaśnego jabłka

2 ząbki czosnku (ok. 10 g)

2 łyżeczki wędzonej papryki

3 łyżki przecieru pomidorowego

250 ml czerwonego wytrawnego wina

50 g grzybów suszonych namoczonych w 200 ml wody

200 g pieczarek

2 łyżeczki konfitury śliwkowej

5 łyżek czerwonej soczewicy

2 łyżki sosu sojowego

łyżeczka musztardy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlej pół litra bulionu i pół litra wody, dodaj 4 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren gorczycy, pół łyżeczki cząbru i wszystko doprowadź do wrzenia. Dodaj poszatkowane kapusty. Przykryj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut. Cebulę pokrój w plasterki i wraz z odrobiną soli podsmażaj na patelni na 3 łyżkach oleju przez ok. 5 minut. Następnie dodaj 5 łyżeczek majeranku, starte na grubych oczkach 150 g marchwi, 150 g jabłka oraz posiekane 2 ząbki czosnku. Po 5 minutach dodaj 2 łyżeczki wędzonej papryki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego i podsmaż jeszcze przez 3 minuty. Całość zalej 250 ml czerwonego wina. Gotuj chwilę, po czym całość dodaj do kapusty, dodaj też 50 g namoczonych grzybów oraz wodę, którą wcześniej przecedzisz przez sitko. Pokrojone w ćwiartki 200 g pieczarki wrzuć na rozgrzane 2 łyżki oleju i nie mieszaj ich pozwalając zrumienić się. Następnie dodaj do bigosu wraz z 2 łyżeczkami konfitury śliwkowej i 5 łyżkami czerwonej soczewicy. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę musztardy, dopraw do smaku solą i pieprzem, i gotuj pod przykryciem przez 3 godziny mieszając od czasu do czasu, by bigos nie przypalił się. Dobrze na smak wpłynie jeśli rozłożysz ten proces na 3 dni i będziesz gotować bigos po godzinie każdego dnia.

Course: danie główne
Author: Martyna