Składniki:
2 łyżki oleju
100 g cebuli
3 ząbki czosnku (ok. 10 g)
500 g ziemniaków
200 g marchwi
płatki chili (według uznania)
mała puszka kukurydzy (140 g po odsączeniu)
1l bulionu warzywnego
zielona cebulka (ok. 30 g)
łyżeczka wędzonej papryki
łyżka płatków drożdżowych
sól
Przygotowanie:
500 g ziemniaków i 200 g marchwi pokrój w kostkę. 100 g cebuli posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na dwóch łyżkach oleju, na średnim ogniu podsmażaj najpierw przez minutę cebulę, a następnie dodaj czosnek. Po kolejnej minucie dodaj marchew, ziemniaki i płatki chili. Smaż 3 minuty i wrzuć 3/4 puszki kukurydzy odsączonej z zalewy. Zalej 1l bulionu, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj łyżkę płatków drożdżowych. Wymieszaj.
W międzyczasie pokrój zieloną cebulkę i wymieszaj w misce razem z pozostałą kukurydzą oraz łyżeczką wędzonej papryki.
Odlej 3/4 zupy i zmiksuj ją na gładką masę, wlej z powrotem do garnka. Jeśli trzeba, dopraw do smaku. Na patelni, na odrobinie oleju podsmaż pozostałą kukurydzę z miseczki.
Zupę podawaj posypaną podsmażoną kukurydzą.