Go Back
Zupa ziemniaczana z kukurydzą
Prep Time
15 mins
Cook Time
25 mins
 

Składniki:

2 łyżki oleju 

100 g cebuli 

3 ząbki czosnku (ok. 10 g)

500 g ziemniaków

200 g marchwi

płatki chili (według uznania)

mała puszka kukurydzy (140 g po odsączeniu)

1l bulionu warzywnego

zielona cebulka (ok. 30 g)

łyżeczka wędzonej papryki

łyżka płatków drożdżowych

sól

Przygotowanie:

500 g ziemniaków i 200 g marchwi pokrój w kostkę. 100 g cebuli posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na dwóch łyżkach oleju, na średnim ogniu podsmażaj najpierw przez minutę cebulę, a następnie dodaj czosnek. Po kolejnej minucie dodaj marchew, ziemniaki i płatki chili. Smaż 3 minuty i wrzuć 3/4 puszki kukurydzy odsączonej z zalewy. Zalej 1l bulionu, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj łyżkę płatków drożdżowych. Wymieszaj.

W międzyczasie pokrój zieloną cebulkę i wymieszaj w misce razem z pozostałą kukurydzą oraz łyżeczką wędzonej papryki. 

Odlej 3/4 zupy i zmiksuj ją na gładką masę, wlej z powrotem do garnka. Jeśli trzeba, dopraw do smaku. Na patelni, na odrobinie oleju podsmaż pozostałą kukurydzę z miseczki. 

Zupę podawaj posypaną podsmażoną kukurydzą. 

Course: zupa
Author: Martyna