Składniki:
łyżka oleju
120 g czerwonej cebuli
100 g marchwi
320 g cukinii
320 g pomidorów
1l bulionu warzywnego
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka mrożonego koperku
łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Posiekaj 120 g czerwonej cebuli i podsmaż ją w garnku na rozgrzanej łyżce oleju. Smaż ok. 4 minuty. Pokrój w kostkę 100 g marchwi i 320 g cukinii. Dodaj do garnka. Smaż kolejne 2 minuty. Następnie dodaj pokrojone w kostkę 320 g pomidorów. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Zalej 1l bulionu. Przykryj i gotuj 10 minut. Wsyp przyprawy - łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę mrożonego koperku i łyżeczkę ziół prowansalskich. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj na krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z kromką pieczywa.