Go Back
Zupa meksykańska
Prep Time
15 mins
Cook Time
35 mins
Total Time
50 mins
 

Składniki:

4 ziemniaki

2 cebule

czerwona papryka

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

4 łyżki koncentratu pomidorowego

1,5l  bulionu

puszka (420 g) czerwonej fasoli

puszka (340 g) kukurydzy

łyżeczka majeranku

2 łyżeczki wędzonej papryki

łyżeczka ostrej papryki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w cienkie paski, a cebulę w piórka. Wszystko razem wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą. Podsmażaj kilka minut następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i 4 łyżki koncentratu pomidorowego. Podsmażaj kolejne kilka minut, a po tym czasie zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut. Dodaj odsączone z zalewy czerwoną fasolę i kukurydzę. Dodaj łyżeczkę majeranku, 2 łyżeczki wędzonej papryki i łyżeczkę ostrej. Gotuj razem jeszcze przez 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeszcze lepsza drugiego dnia po ugotowaniu.

Course: zupa
Servings: 4
Author: Martyna