Składniki:
500 g cukinii
4 łyżki oliwy
10 g czosnku
2 łyżki nasion słonecznika
pół łyżeczki soli
200 g długiego makaronu
150 g pomidora
10 g papryki chili (lub płatków chili)
10 g natki pietruszki
2 łyżki płatków drożdżowych
łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię pokrój w plastry. Wrzuć do miski i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Grilluj ok. 3 minuty z każdej strony. Na suchej patelni upraż słonecznik. Przeciśnij przez praskę czosnek i rozetrzyj z pół łyżeczki soli. Posiekaj drobno pomidora, wypestkowaną papryczkę chili i natkę pietruszki. Dodaj wszystko do miski z cukinią. Wlej pozostałe 2 łyżki oliwy i dokładnie wymieszaj. Wrzuć do garnka z osączonym i ugotowanym makaronem. Wsyp 2 łyżki płatków drożdżowych, wlej łyżkę octu balsamicznego oraz dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane uprażonym słonecznikiem.