Go Back
Wegańska pasta grzybowa
Prep Time
30 mins
Cook Time
30 mins
 

Składniki:

10 g suszonych grzybów 

100 g nasion słonecznika

łyżka margaryny

łyżka oliwy chili (lub oliwa i płatki chili)

250 g pieczarek

70 g selera naciowego (można pominąć)

200 g cebuli

łyżeczka ziół prowansalskich

3 łyżki sosu sojowego

100 ml mleka roślinnego

pół łyżeczki pasty tamarin (lub sok z cytryny)

pieprz

3 łyżki bułki tartej

łyżka oliwy truflowej (można pominąć)

łyżka mrożonej natki pietruszki

łyżka płatków drożdżowych

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia na min. 30 minut. Z nasionami postąp tak samo. Na patelni rozgrzej margarynę i oliwę chili, i dorzuć pokrojone w plastry pieczarki. Smaż ok. 10 minut mieszając jak najrzadziej. Następnie dodaj posiekany seler, cebulę i namoczone grzyby (wodę zachowaj). Zmniejsz ogień i chwilę smaż. Następnie dodaj łyżkę sosu sojowego i 5 łyżek wody z grzybów. Po kolejnych 10 minutach smażenia wrzuć do miksera razem z odsączonym słonecznikiem, 100 ml mleka, 2 łyżkami sosu sojowego, połową łyżeczki pasty tamarin i pieprzem. Zmiksuj. Dodaj 3 łyżki bułki tartej, łyżkę oliwy truflowej, łyżkę płatków drożdżowych oraz natkę pietruszki. Wymieszaj ponownie. 

Course: pasta
Author: Martyna