Go Back
Wegańska zupa z soczewicy
Prep Time
15 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
45 mins
 

Składniki:

150 g cebuli

duży ząbek czosnku

150 g marchwi

150 g czerwonej papryki

łyżka oleju

230 g brązowej soczewicy

2 łyżki przyprawy curry

puszka mleka kokosowego

1 l bulionu

sok z cytryny

sól, pieprz

natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj. Marchew i paprykę pokrój w kostkę. Wszystko wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem. Soczewicę przepłucz i dodaj do warzyw, dosyp curry. Smaż razem przez ok. 5 minut. Następnie zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Przykryj i gotuj aż warzywa i soczewica będą miękkie (ok. 25 minut). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odłóż na bok trochę zupy, a resztę zmiksuj w zależności, jaką konsystencję lubisz. Wlej z powrotem do garnka. Dodaj do smaku sok z cytryny, a przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.

Course: zupa
Author: Martyna