Go Back
Muffinki à la brownie

Składniki:

100 ml mleka roślinnego

20 g mąki z siemienia lnianego (ew. zmielonego siemienia)

200 g gorzkiej czekolady

200 g zmielonego brązowego cukru

100 g margaryny

łyżeczka kawy rozpuszczalnej

łyżeczka aromatu rumowego

50 g kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

150 g mąki pszennej

pół łyżeczki soli

70 g masła orzechowego

Przygotowanie:

Mleko wymieszaj z mąką lnianą i odstaw. W kąpieli wodnej rozpuść 150 g czekolady, margarynę i dodaj kawę. W dużej misce wymieszaj cukier i rozpuszczoną masę czekoladową. Dodaj aromat rumowy i namoczoną mąkę lnianą. Następnie dodaj przesiane przez sitko: mąkę pszenną, sól, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przekładaj do muffinkowych foremek. Do każdej z nich wciśnij kawałek czekolady. Na wierzchu natomiast połóż łyżeczkę masła orzechowego i wykałaczką delikatnie wmieszaj trochę masła w muffinki. Piecz w 180°C przez ok. 30-35 minut.

Kiedy muffinki są jeszcze ciepłe, czekolada w środku będzie płynna.

Author: Martyna