Go Back
Ziemniaczana zupa z pesto
Prep Time
20 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
50 mins
 

Składniki:

150g cebuli

2 ząbki czosnku

łyżka oleju

800 g ziemniaków

300 g korzenia selera

łyżeczka suszonego tymianku

łyżeczka suszonego rozmarynu

1l bulionu

2 łyżki sosu sojowego

łyżka octu

sól, pieprz, płatki chili

zielone pesto

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj. Wrzuć do garnka na rozgrzany olej. Kiedy się zrumienią dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Dopraw tymiankiem i rozmarynem i smaż razem przez kilka minut. Zalej bulionem, przykryj i gotuj do miękkości warzyw (ok. 20 minut). Zmiksuj, ale nie na gładką masę. Dopraw do smaku sosem sojowym, octem, solą, pieprzem i płatkami chili. Na talerzu dodaj do zupy łyżeczkę pesto.

Author: Martyna