Go Back
Danie jednogarnkowe z dynią
Prep Time
40 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
1 hr 10 mins
 

Składniki:

3 łyżki oleju

3 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

pół łyżeczki rozmarynu

800 g ziemniaków

300 g cebuli

200 g marchwi

200 g pieczarek

170 g korzenia selera

50 g korzenia pietruszki

750 g obranej dyni

łyżeczka sambal oelek 

2 łyżki przecieru pomidorowego

1l bulionu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i rozmaryn. Chwilę podsmaż, a następnie wrzuć pokrojone w dużą kostkę warzywa (pieczarki przekrój na pół). Przez 10 min smaż razem mieszając, by warzywa nie przywarły do dna garnka. Dodaj sambal oelek, przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Zalej bulionem, przykryj i gotuj ok. 30 minut, do miękkości warzyw. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Course: danie główne