Go Back
Leczo z tofu
Prep Time
30 mins
Cook Time
45 mins
Total Time
1 hr 15 mins
 

Składniki:

3 łyżki oleju 

180 g wędzonego tofu

200 g cebuli 

2 ząbki czosnku 

500 g papryki kolorowej 

puszka krojonych pomidorów 

2 łyżki przecieru pomidorowego 

2 łyżeczki słodkiej papryki 

2 łyżeczki wędzonej papryki 

pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki

sól

Przygotowanie:

Tofu pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej, podsmażaj ok. 5 minut następnie dodaj pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Po kolejnych 3 minutach wrzuć pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz słodką, wędzoną i ostrą paprykę. Po kilku minutach dorzuć pokrojoną kolorową paprykę i podsmażaj kolejne 5 min. Dodaj puszkę pomidorów, przecier i wlej 500 ml wody. Gotuj na małym ogniu ok. 45 min. Dopraw solą do smaku.

Lepiej smakuje drugiego dnia po przygotowaniu.

Course: danie główne
Author: Martyna