Go Back
Wegańska wigilijna zupa grzybowa
Prep Time
50 mins
Cook Time
1 hr 40 mins
Total Time
2 d
 

Zupę można przygotować w jeden dzień, jednak będzie bardziej aromatyczna i smaczna, kiedy przygotowania rozłożymy na dwa dni.

Bulion:

200 g marchwi

50 g korzenia pietruszki

60 g korzenia selera

150 g cebuli

4 łodygi natki pietruszki

4 ziarna ziela angielskiego

4 ziarna pieprzu zmiażdżone nożem

łyżka sosu sojowego

2 łyżeczki soli

łyżeczka suszonego lubczyku

Przygotowanie:

Do garnka wrzuć obraną i pokrojoną na kawałki marchew, pietruszkę, seler, pokrojoną na 4 części cebulę oraz natkę. Dodaj przyprawy i całość zalej 1,5 l zimnej wody. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. godzinę. Odstaw, najlepiej do drugiego dnia, a następnie przecedź. 

Grzyby:

50 g suszonych grzybów

500 ml wody

Grzyby zalej wodą. Mocz je przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Wyjmij grzyby, pozostawiając wodę i pokrój je w paski.

Zupa:

2 łyżki oleju

100 g cebuli

500 g ziemniaków

100 g marchwi

3 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól, pieprz

natka pietruszki

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i wrzuć do niego posiekaną cebulę wraz ze szczyptą soli. Podsmaż, aż cebula lekko się zarumieni. Następnie dodaj grzyby, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchew. Wszystko razem podsmażaj jeszcze przez ok. 2 minuty. Po tym czasie dolej przecedzoną przez drobne sitko wodę z grzybów oraz przygotowany wcześniej bulion. Całość gotuj ok. 30 minut, do momentu, aż warzywa zrobią się miękkie. Dopraw solą i pieprzem, a tuż przed podaniem posyp natką pietruszki.

Course: zupa
Servings: 6
Author: Martyna