Zupę można przygotować w jeden dzień, jednak będzie bardziej aromatyczna i smaczna, kiedy przygotowania rozłożymy na dwa dni.
Bulion:
200 g marchwi
50 g korzenia pietruszki
60 g korzenia selera
150 g cebuli
4 łodygi natki pietruszki
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu zmiażdżone nożem
łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki soli
łyżeczka suszonego lubczyku
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć obraną i pokrojoną na kawałki marchew, pietruszkę, seler, pokrojoną na 4 części cebulę oraz natkę. Dodaj przyprawy i całość zalej 1,5 l zimnej wody. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. godzinę. Odstaw, najlepiej do drugiego dnia, a następnie przecedź.
Grzyby:
50 g suszonych grzybów
500 ml wody
Grzyby zalej wodą. Mocz je przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Wyjmij grzyby, pozostawiając wodę i pokrój je w paski.
Zupa:
2 łyżki oleju
100 g cebuli
500 g ziemniaków
100 g marchwi
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i wrzuć do niego posiekaną cebulę wraz ze szczyptą soli. Podsmaż, aż cebula lekko się zarumieni. Następnie dodaj grzyby, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchew. Wszystko razem podsmażaj jeszcze przez ok. 2 minuty. Po tym czasie dolej przecedzoną przez drobne sitko wodę z grzybów oraz przygotowany wcześniej bulion. Całość gotuj ok. 30 minut, do momentu, aż warzywa zrobią się miękkie. Dopraw solą i pieprzem, a tuż przed podaniem posyp natką pietruszki.