Go Back
Zupa z soczewicą i batatem
Prep Time
20 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
50 mins
 

składniki:

cebula

łyżka oliwy

200 g batatów

100 g marchewki

łyżeczka kurkumy

3 ząbki czosnku

2 liście laurowe

3 suszone pomidory

150 g czerwonej soczewicy

1 l bulionu

sól, pieprz

sok z cytryny

przygotowanie:

Cebulę posiekaj i podsmaż w garnku na łyżce oliwy. Bataty i marchewkę pokrój w kostkę, wrzuć do cebuli i podduś. Dopraw kurkumą, posiekanym czosnkiem, liściem laurowym i pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. Po chwili dodaj przepłukaną soczewicę i całość zalej bulionem. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 30 minut (aż warzywa będą miękkie). Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.

Course: zupa
Author: Martyna