Składniki:
3 łyżki oleju
100 g pora
160 g marchwi
liść laurowy
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki suszonego oregano
4 ząbki czosnku
140 g korzenia selera
400 g ziemniaków
300 g pomidorów
2l bulionu warzywnego
400 g cukinii
puszka czerwonej fasoli (270 g bez zalewy)
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki pesto
sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekany por, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, oregano i tymianek. Podsmażaj 3 minuty. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę marchew, ziemniaki i seler. Podsmażaj kolejne 3 minuty. Następnie dodaj posiekane pomidory, wymieszaj i zalej całość bulionem, i gotuj przez 10 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz czerwoną fasolę. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu kolejne 10 minut. Do zupy dodaj przecier i pesto, i gotuj jeszcze 5 kolejnych minut. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem, w niewegańskiej wersji - posyp zupę parmezanem.