Go Back
Zupa minestrone
Prep Time
40 mins
Cook Time
40 mins
Total Time
1 hr 20 mins
 

Składniki:

3 łyżki oleju

100 g pora

160 g marchwi

liść laurowy

pół łyżeczki suszonego tymianku

pół łyżeczki suszonego oregano

4 ząbki czosnku

140 g korzenia selera

400 g ziemniaków

300 g pomidorów

2l bulionu warzywnego

400 g cukinii

puszka czerwonej fasoli (270 g bez zalewy)

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżeczki pesto

sól, pieprz

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekany por, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, oregano i tymianek. Podsmażaj 3 minuty. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę marchew, ziemniaki i seler. Podsmażaj kolejne 3 minuty. Następnie dodaj posiekane pomidory, wymieszaj i zalej całość bulionem, i gotuj przez 10 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz czerwoną fasolę. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu kolejne 10 minut. Do zupy dodaj przecier i pesto, i gotuj jeszcze 5 kolejnych minut. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem, w niewegańskiej wersji - posyp zupę parmezanem.

Course: zupa
Author: Martyna